Op weg naar genezing van CML?

Onderzoekers van het Dana Farber instituut in Boston hebben in de zieke cellen van chronische myeloïde leukemie (CML) een eiwit gevonden, dat mogelijk een sleutel bevat voor het genezen van de ziekte. Als dit eiwit, met de naam Ezh2, geremd wordt, gaan de leukemiecellen dood.

De vooruitzichten van patiënten met CML zijn door de behandeling met tyrosinekinaseremmers sterk verbeterd. Voor ongeveer de helft van de patiënten die goed op tyrosinekinaseremmers reageren, is stoppen onder toezicht van de hematoloog, zonder dat de CML terugkomt, zelfs een reële optie. Maar bij patiënten die gestopt zijn met een tyrosinekinaseremmer blijken nog steeds leukemiecellen in het beenmerg aanwezig. Volledige genezing, dus verwijdering van alle leukemiecellen, is het ultieme doel.

Bij het Dana Farber instituut in Boston denken onderzoekers nu een mogelijke weg naar genezing gevonden te hebben. Uit experimenten in hun laboratorium bleek dat in de leukemiecellen overmatig veel van het eiwit Ezh2 zit. Dit eiwit helpt deze cellen te overleven en zorgt voor de ontwikkeling tot CML. Als in laboratoriumproeven het Ezh2 eiwit geremd wordt, gaan de cellen dood. Er zijn al medicijnen beschikbaar die dit eiwit remmen, ze worden gebruikt bij andere ziektes. De firma Epizyme uit Cambridge, VS start nu klinische studies bij CML-patiënten om te bestuderen of de combinatie van een tyrosinekinaseremmer en de Ezh2-remmer de leukemiecellen definitief kan uitroeien. De Ezh2-remmer wordt tazemetostat genoemd. Omdat studies vele jaren kunnen duren, is de weg naar een eventuele toepassing in de praktijk nog lang.

Bron: Harvard Gazette, september 2016 Beeld: Paulo Mourao

Meest gelezen

Meest recente artikelen