Overlevingskansen kanker stijgen over hele breedte

Voor bijna alle soorten kanker stijgen de overlevingskansen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). De overlevingskansen stegen het meest (15% of meer) bij een aantal hematologische kankers zoals lymfklierkanker, multipel myeloom en sommige vormen van leukemie. Bij prostaatkanker en botkanker lieten de overlevingskansen eenzelfde stijging zien.

Van alle kankerpatiënten uit 2008-2012 geneest ongeveer 62%. Dat is een stijging van 3% vergeleken met de periode 2004-2007. De stijging van overlevingskansen vergeleken met 1989-1993 is 15%. De overlevingskansen stijgen omdat kanker nu vaak eerder wordt ontdekt en er betere behandelingen zijn. Ook stijgt de gemiddelde overleving doordat een aantal vormen van kanker met lage overlevingskansen, zoals maagkanker en longkanker bij mannen, steeds minder voorkomt.

Bijna 4% van alle Nederlanders heeft kanker of heeft in het verleden kanker gehad. Per 1 januari 2013 zijn dat er 650.000 (geteld vanaf 1989, het startjaar van de NKR). Dit aantal stijgt snel, omdat steeds meer mensen genezen van kanker. Daardoor neemt de druk op de zorg en de nazorg toe.

Bron: IKNL

Meest recente artikelen