Patiënteninfo stamceltransplantatie vernieuwd

Hematon Nieuws

Hematon heeft de patiënteninformatie over stamceltransplantatie helemaal vernieuwd. Zowel voor allogene als autologe stamceltransplantatie verscheen er een patiëntenboekje en een film. Bovendien kregen de pagina's op de website een stevige update.

In de twee films, van elk ongeveer negen minuten, staan feitelijke informatie en persoonlijke ervaringen centraal. De feitelijke informatie wordt gegeven door de Utrechtse hoogleraar hematologie Jürgen Kuball. Hij legt op een heldere manier uit wat stamceltransplantatie is, voor wie het geschikt is, hoe het in zijn werk gaat en wat de risico's zijn.

In de film over allogene stamceltransplantatie vertelt Martijn van Duivenboden over de stamceltransplantatie die hij onderging. Hij kreeg stamcellen van zijn zus. Hij vertelt nuchter over het moment van toediening en openhartig over de zware tijd na de transplantatie. Tot het moment dat hij de dood als een vriend begon te beschouwen.

Femia Bosman onderging al twee keer een autologe stamceltransplantatie. Ze vertelt in de film over de teleurstelling, dat er vijf jaar na haar eerste keer opnieuw een stamceltransplantatie nodig bleek. Maar ook dat ze zich op het moment van het interview, zo'n half jaar na de ingreep, al geen patiënt meer voelt.

De twee patiëntenboekjes geven vooral feitelijke informatie. Ook deze boekjes zijn gemaakt met behulp van Jürgen Kuball. In de boekjes vind je informatie over wanneer je de keuze voor een allogene of autologe stamceltransplantatie maakt. De voor- en nadelen worden op een rijtje gezet en het proces van de stamceltransplantatie wordt nauwkeurig beschreven. Ook is er aandacht voor herstel, nazorg en eventuele late effecten. In het boekje over allogene stamceltransplantatie zijn er natuurlijk ook hoofdstukjes over donoren en graft-versus-host. De boekjes komen in het welkomstpakket voor nieuwe leden en worden verspreid via ziekenhuizen en op beurzen. 

De vernieuwde pagina's op de website zijn afgeleid van de boekjes, maar gaan hier en daar meer in detail op het onderwerp in.

Meest gelezen

Meest recente artikelen