Petitie pleit voor werk als behandeldoel

Beeld NFK Voor alle ziektes relevant

Blijven werken, of het werk weer kunnen oppakken, moet een van de doelen worden bij de behandeling van kanker. Daarvoor pleit Hematon, samen met onder meer koepel NFK en een groot aantal andere kankerpatiëntenorganisaties in de petitie ‘Meer aandacht voor behoud van werk bij kanker’. Ook het Radboudumc sluit zich bij die oproep aan.

Gisteren werd de petitie door Hematons belangenbehartiger Jan Roelevink, Mirjam van Belzen namens NFK en klinisch arbeidsgeneeskundige Desiree Dona aangeboden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurde in een online sessie. 
 
In de petitie worden twee concrete aanbevelingen gedaan om meer aandacht te richten op het behoud van werk tijdens de behandeling. Ten eerste moet een klinisch arbeidsgeneeskundige onderdeel worden van het multidisciplinair behandelteam rond een patiënt. En ten tweede moet arbeidsgeneeskundige zorg vergoed worden binnen de zorgverzekeringswet. 
 
Veel mensen met kanker ondervinden problemen bij het blijven werken of de terugkeer naar werk. Zo'n 10% verliest zelfs zijn baan als gevolg van de ziekte en de behandeling. Dat blijkt uit een Doneer-Je-Ervaringenquête van NFK. In dezelfde enquête gaf 60% van de patiënten aan dat de gevolgen van ziekte en behandeling voor het werk niet besproken zijn door de zorgverlener in het ziekenhuis. Ander onderzoek heeft laten zien dat goed en passend werk gezond is, en het welzijn bevordert. Wie zijn werk verliest loopt risico op slechtere gezondheid. Ook doen mensen die na de behandeling niet meer werken, een hoger beroep op medische zorg. 
 
Gisteren was er in het AD en bij Hart van Nederland (vanaf minuut 17:59) aandacht voor de petitie.

Meest gelezen

Meest recente artikelen