Pionier beenmergtransplantatie Van Bekkum overleden

Vorige maand overleed op 89-jarige leeftijd de emeritus-hoogleraar Dick van Bekkum. Hij was een van de grondleggers van de beenmergtransplantatie. Zo verrichtte hij in 1967, samen met drie andere artsen, de eerste succesvolle beenmergtransplantatie bij de mens.

Hij ontdekte onder meer hoe beenmergtransplantatie werkt voor de patiënt: donorcellen nestelen zich in de beenderen van de patiënt en blijven daar nog jarenlang hun werk doen. Van Bekkum hield zich ook bezig met de oorzaken van graft-versus-hostverschijnselen, en vond uit dat het helpt als je vóór de transplantatie de afweercellen uit het donorbloed haalt.

Van Bekkum stond bekend als een criticaster van de farmaceutische industrie. Vriend en bewonderaar Peter Kapitein schrijft in zijn blog op de site van Inspire2Live: 'Van Bekkum heeft tot de laatste dag gewerkt aan betere behandelingen en betere medicijnen voor patiënten. Met Inspire2Live werkte hij onder andere aan het bij de patiënt krijgen van een PARP-remmer; Olaparib. Tevens werkte hij met ons aan een conferentie om te komen tot 'affordable drugs'. Om, zoals alleen hij dat kon verwoorden, iets te doen aan de 'financial toxicity' van de farmaceutische industrie. Ruim een jaar geleden vroeg ik aan Dick van Bekkum wanneer hij ooit zou stoppen met werken. 'Als ik een hersenbloeding krijg, Peter'. Het is ongelooflijk, maar dat is precies wat er is gebeurd.'

Meest gelezen

Meest recente artikelen