Radboudumc krijgt zes miljoen voor MDS-onderzoek

Het Radboudumc krijgt een Europese subsidie van zes miljoen euro voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ernstige bloedarmoede en het myelodysplastisch syndroom (MDS).

MDS is een van de meest voorkomende vormen van bloedkanker bij mensen boven de zestig jaar. De ziekte ontstaat door genetische schade aan de bloedvormende stamcellen. Daardoor produceren ze onvoldoende functionele bloedcellen. Dat leidt tot problemen als bloedarmoede, neiging tot bloedingen en infecties. MDS kan na enige tijd overgaan in een ernstige vorm van acute leukemie.

Daarnaast heeft ongeveer een derde van de mensen boven de tachtig jaar bloedarmoede. Lang werd gedacht dat het gewoon hoorde bij het ouder worden. Maar recent onderzoek wees uit dat deze groep ook te maken heeft met genetische afwijkingen in de bloedstamcellen. Zij zouden eigenlijk behandeld moeten worden als MDS-patiënten.

Het onderzoek waar het Radboudumc nu miljoenen voor heeft gekregen heet MDS-RIGHT en wordt uitgevoerd in zeventien landen. Onderzoekers van het Nijmeegse ziekenhuis coördineren het onderzoek. Het onderzoeksteam gaat kijken wat de invloed van behandeling op de levensduur en de kwaliteit van leven is bij patiënten met MDS met verschillende genetische defecten. Aan de studie doen meer dan 1.600 Europese MDS-patiënten mee en 500 gezonde ouderen met bloedarmoede.

Meest gelezen

Meest recente artikelen