Radioserie over stamceldonoren

Vorige maand werd in het NCRV-programma De Ochtend op Radio 1 de vijfdelige serie 'Leve de stamceldonor' uitgezonden. De serie werd gemaakt door radiomaker Job Jan Altena en is nu in zijn geheel terug te luisteren.

'Leve de stamceldonor' bestaat uit vijf korte reportages van elk zo'n zes minuten. De eerste gaat over de 88-jarige professor Jon van Rood, die ooit betrokken was bij de eerste succesvolle stamceltransplantatie. Hij zet zich nog elke dag in voor deze behandelingen. Een andere aflevering bevat een portret van een donor en een derde gaat over donorwerving. Ook het tekort aan stamceldonoren komt aan bod, in het bijzonder allochtone stamceldonoren. In het laatste deel van de serie vertelt D66-kamerlid Pia Dijkstra over haar inzet om het donortekort op de politieke agenda te krijgen.

Job Jan Altena maakte de serie omdat vorige maand de 25 miljoenste stamceldonor werd geregistreerd in het wereldwijde register. Hij wilde weten waarom Nederland zo achterblijft, met maar 55.000 donoren.

Meest gelezen

Meest recente artikelen