Vandaag Wereldstamceldonordag

Stamceltransplantatie

Het is vandaag Wereldstamceldonordag! Een dag waarop overal ter wereld stilgestaan wordt bij het belang van stamceldonoren en er een groot 'dankjewel' klinkt voor mensen die hun stamcellen afstaan om een ander te redden.

In Nederland krijgen per jaar 9000 mensen de diagnose bloedkanker. Voor een deel van hen is een transplantatie met stamcellen van een donor de beste behandeling. Bij zo'n stamceltransplantatie zorgen de donorstamcellen voor een nieuw afweersysteem van de patiënt. Dit systeem moet dan de resten van de kanker opruimen. Die kanker is daarvóór al met chemotherapie zo veel mogelijk teruggedrongen.

Voor veel mensen met bloedkanker is een stamceltransplantatie levensreddend geweest. Zonder hun stamceldonor zouden zij er niet meer zijn. Ze zijn die donor dan ook enorm dankbaar!

Aanmelden

Wil jij ook als stamceldonor je gezondheid delen? Meld je dan aan bij de Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren.

Bloedkankermaand

De hele maand september is Bloedkankermaand. In deze maand wordt op verschillende manieren aandacht gevraagd voor hemato-oncologische aandoeningen.

Meest gelezen

Meest recente artikelen