Vermindering van kinaseremmers bij CML

Als bij chronische myeloïde leukemie (CML) de dosis kinaseremmer verlaagd wordt, dan blijft het resultaat van de behandeling doorgaans gelijk. Dit was al bekend voor patiënten met een zeer goede respons op deze geneesmiddelen; het blijkt nu ook op te gaan voor een groot deel van de patiënten met een iets minder goede respons.

In een Engelse studie is de mogelijkheid onderzocht om bij patiënten met CML de dosis kinaseremmers te halveren. De patiënten gebruikten imatinib (Glivec), dasatinib (Sprycel) of nilotinib (Tasigna).

Tijdens de studie met de gehalveerde doses kregen 12 van de 170 patiënten die eerst een hoge of volledige respons op hun behandeling lieten zien, te maken met verlies van die goede reactie. Bij terugkeer naar de volle dosis bereikten allen weer de oorspronkelijke moleculaire respons. Het verlies was beduidend minder bij patiënten met een complete respons (3 van de 121) dan bij patiënten met een minder goede respons (9 van de 49 patiënten). Er was onder de patiënten met verminderde respons geen verband met de duur van de eerdere therapie. De bijwerkingen bij de verschillende kinaseremmers werden bij iedereen minder. Maar als de therapie weer verhoogd moest worden, dan namen de bijwerkingen weer toe.

Voor de meerderheid van de patiënten lijkt het dus veilig om te minderen met kinaseremmers, met behoud van het oorspronkelijke resultaat. Deze studie zou herhaald moeten worden met meer patiënten.

Bron: The Lancet Haematology, mei 2017.

Beeld: Tongariro

Meest gelezen

Meest recente artikelen