Verslag bijeenkomst 30 oktober 2019 - Doetinchem

Tekst Henk Poelakker | Beeld Slingeland ziekenhuis Verslagen

Het was een koude avond in Doetinchem maar eenmaal in het Slingeland Ziekenhuis was het eind oktober uiterst aangenaam. Hematon organiseerde samen met het ziekenhuis een informatieve avond rond multipel myeloom. 

Esther van Bladel_Foto_Slingeland Ziekenhuis_120X140.jpgHematoloog Esther Bladel vertelde in gewone mensentaal over de ziekte en de behandeling. Zij maakte duidelijk dat een standaardbehandeling niet bestaat omdat het altijd maatwerk is. Wat zijn de klachten, in welk stadium zit de ziekte, welke leeftijd heeft de patiënt en hoe staat het met zijn conditie? Dokters stellen een behandelplan op in overleg met de patiënt op basis van een heleboel verkregen informatie. Dankzij steeds betere en steeds meer medicijnen, zijn er heel verschillende behandelingen mogelijk. Was het ooit vooral prednison dat de klok sloeg, nu kan de ziekte vaak snel in slaap worden gebracht gedurende langere tijd. Genezing is helaas nog niet aan de orde.  

Verpleegkundig specialist oncologie Els Meuleman vertelde hoe intensief de begeleiding verloopt van zowel de patiënt als de familie. Hoe een heel team van specialisten klaar staat, in goed overleg met het Radboudumc in Nijmegen, als stamceltransplantatie aan de orde is. Dag en nacht is een oncologisch verpleegkundige bereikbaar. Ze eindigde met een kwetsbare opstelling: zijn er vragen, zorgen of opmerkingen, laat het ons altijd weten. 

De derde spreker was hematoloog Nail Aboosy die de aanwezigen op het puntje van de stoel zette door te vertellen over de laatste ontwikkelingen. Opvallend hoe vaak dokters kiezen voor een mix van medicijnen, meer dan eens een cocktail van drie of vier chemo’s. De veelgeprezen immuuntherapie bij kanker werkt jammer genoeg bij multipel myeloom niet of nauwelijks. Maar er is zeker hoop vooral door de razendsnelle ontwikkelingen. Een inmiddels hooggeprezen middel is daratumumab, dat kan zorgen voor een minder snel verloop van de ziekte. Een middel dat er aan zit te komen is selinexor dat prima lijkt te werken als de ziekte opnieuw de kop op steekt en bij transplantatie. Het biedt vooral kansen voor uitbehandelde patiënten. De toekomst ligt volgens hem echter bij de CAR-T-therapie. De T-cel krijgt daarbij hulp om de kankercel te herkennen. De T-cellen worden buiten het lichaam worden gemanipuleerd en vervolgens worden teruggebracht. Ook van HOVON-studies verwacht hij veel en enthousiast is hij over nieuwe botversterkende middelen. 

De avond werd afgesloten met het beantwoorden van vooraf via mail aangereikte vragen. De meeste antwoorden bleken al in de presentaties verwerkt te zijn. Het was een lange avond in de Achterhoek vooral omdat er geen pauze was ingelast. De aanwezigen konden echter met een hoopvol toekomstbeeld naar huis vooral omdat de boodschap was: waar behandelingen nu al goed verlopen moet het groeien naar nog beter en waar de ziekte terugkeert moet gezocht worden naar de juiste cocktail. 

Meest gelezen

Meest recente artikelen