Voorbehandelde natural killercellen van donor brengen AML tijdelijk tot staan

Natural killercellen die een speciale voorbehandeling hebben ondergaan, kunnen acute myeloïde leukemie tijdelijk tot staan brengen. Dat blijkt uit een studie die vorige week werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Science Translational Medicine.

Natural killercellen zijn een speciaal soort lymfocyten die een rol spelen bij de afweer tegen virusinfecties en tegen tumorcellen.

Voor het onderzoek werden de natural killercellen van donoren behandeld met drie verschillende cytokinen, moleculen die een rol spelen bij het activeren van het afweersysteem. Deze cellen werden vervolgens toegediend aan negen proefpersonen, allemaal AML-patiënten die al minimaal één behandeling achter de rug hadden. Bij vier van hen waren kort na toediening geen of nog maar heel weinig leukemiecellen te zien in het bloed. Bovendien kwam de vorming van bloedcellen in het beenmerg weer op gang.

In de Volkskrant benadrukt Fred Falkenburg, hoogleraar experimentele hematologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), dat dit succes nog niet betekent dat er een behandeling tegen AML gevonden is. 'In het laboratorium en ook bij proefdieren laten de onderzoekers zien dat de geactiveerde natural killercellen de leukemiecellen kunnen aanvallen, en dat de muizen daardoor langer leven. Maar voor een succesvolle behandeling moet het effect zeer sterk en vooral ook langdurig zijn, en dat wijst dit onderzoek nog niet uit.' Tijdens de studie bleek dat de natural killercellen na zo'n drie weken werden afgebroken in het lichaam van de deelnemers aan het onderzoek. Daardoor kan de leukemie na enige tijd ook weer terugkomen.

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten desondanks veelbelovend voor het vinden van een succesvolle, immuuntherapeutische aanpak van AML.

Meest gelezen

Meest recente artikelen