Second opinion

Als je twijfelt over de diagnose of behandeling, kun je om een second opinion vragen. Bij een second opinion vraag je een tweede arts (dus een andere arts dan je eigen arts) om advies. Deze arts beoordeelt de diagnose of behandeling opnieuw. Je krijgt geen nieuw onderzoek. De andere arts bekijkt het onderzoek dat al gedaan is. 

Second opinion

Hoe vraag je een second opinion aan? 

Je kunt zelf een second opinion aanvragen, maar je arts ook. Je arts kan dat doen als hij behoefte heeft om te overleggen met een andere arts. Bijvoorbeeld bij zeldzame kankers, bij nieuwe behandelingen of bij situaties die zich niet vaak voordoen. Als je kanker hebt, wordt de diagnose en behandeling bijna altijd besproken in een multidisciplinair overleg (MDO). Vraag je behandelaar of dat is gebeurd en wat daar het resultaat van was. 

Eerst bespreek je met je eigen arts dat je een second opinion wilt. Je kunt zelf beslissen waar je die wilt halen, maar je kunt ook je arts vragen waar de experts zitten voor jouw ziekte. Dan meld je je bij het ziekenhuis waar je de second opinion wilt laten uitvoeren. Zij maken een afspraak, doen de beoordeling en schrijven hun advies op papier. Dat sturen ze naar jou en ook naar je arts, zodat je het samen kunt bespreken.  

Vergoeding van een second opinion 

Een second opinion kost geld, daarom kan de zorgverzekeraar er eisen aan stellen. Sommige verzekeraars stellen bijvoorbeeld als eis dat je schriftelijk wordt doorverwezen door je eigen arts. Informeer vooraf! 

Je kunt zonder verwijzing naar een specialist gaan, maar dan loop je het risico dat je zorgverzekeraar de kosten niet vergoed. Meestal is een verwijzing nodig van de behandelend arts. Informeer bij je zorgverzekering naar de voorwaarden voor vergoeding.  

Kun je van specialist veranderen? 

Ja dat kan. Dat recht ligt vast in de wet. Je hebt als patiënt het recht om zelf je arts te kiezen en van arts te veranderen.
Lees hier meer over de keuze van het ziekenhuis.  

Beeld Tumasedgars