Weblog

Cowboy Jack terminated? (gastblog Martijn)

Het is alweer twee weken geleden dat Anneke (opnieuw) in het ziekenhuis werd opgenomen. 

19659.jpg

Eerst een paar dagen in Breda, omdat alles in de omgeving vol lag. Daarna weer in het Daniel den Hoedziekenhuis in Rotterdam, waar ze normaal gesproken altijd behandeld wordt. Ze ligt er nog steeds.

Vandaag kregen we een slecht bericht. Het lijkt erop, zeggen de artsen, dat cowboy Jack (oftewel het transplantaat, de stamcellen die Anneke van een anonieme Amerikaanse donor gekregen heeft) in de strijd ten onder is gegaan. Dat is de meest waarschijnlijke verklaring voor de extreem lage bloedwaarden, die Anneke nu al sinds enkele dagen vóór haar transplantatie heeft. Die hadden al lang omhoog moeten gaan. 
 
Er past nog wel een voorbehoud. Niets is zeker, behalve het feit dat niets zeker is. Morgen krijgt Anneke opnieuw een beenmergpunctie - de tweede in één week. Die moet uitwijzen of cowboy Jack inderdaad het loodje heeft gelegd. Het is ook mogelijk dat hij gewoon wat tegenslag heeft gehad, en alsnog als winnaar komt bovendrijven. Dat verwachten de artsen dus niet, maar gezien de virusinfectie die Anneke's lijf nu al ruim twee weken in zijn greep heeft, valt enige vertraging sowieso te verwachten. De cavalerie komt immers altijd te laat. We hopen dat de uitslag tenminste voor één keer positief zal zijn. Maar we rekenen er, net als de artsen, niet op. 
 
Als cowboy Jack inderdaad afgestoten is, dan is de meest waarschijnlijke optie die van een nieuw begin. Een nieuwe stamceltransplantatie dus. Dan krijgt Anneke een robuustere voorbehandeling, met zwaardere chemo's en meer bestralingen. Daarnaast moet er dan een nieuwe donor worden gezocht. 
 
Gezien onze ervaringen tot nu toe zien we daar niet erg naar uit. 
 
Martijn
 
Bron: Anneke