Weblog

Donkere wolken pakken we samen

Hoe moeilijk is het om te vragen om hulp? We willen graag alles zelf doen. Zelfstandig zijn. We willen geen belasting zijn voor anderen. Ik ben daarin geen uitzondering.
 
Anneke
Toch is het goed om - op het moment dat dit nodig is - over deze drempel heen te stappen. Door hulp te ontvangen, geven we tegelijkertijd iets terug. Mensen willen graag helpen. We geven de mensen om ons heen de gelegenheid om iets voor ons te doen in plaats van machteloos toe te kijken.
 
De afgelopen dagen hebben Martijn en ik aan onze buren gevraagd of ze ons de komende maanden af en toe eens kunnen helpen. Dingen als; even naar de apotheek, eten koken, een keertje schoonmaken, vervoer heen en weer naar het ziekenhuis. Dingen die voor Martijn te veel zijn naast zijn baan en de extra zorg voor Suzanna, dingen die ik niet kan wanneer ik ziek ben. Concrete 'kleine' dingen. Maar alles bij elkaar kan dat nog best oplopen. Voor 1 mantelzorger is dat al gauw een (te) grote belasting. Het is fijn als je die belasting kan verdelen over meerdere mensen.
 
Op de website van Stichting Bucket Line kun je met een groep mensen (buren, vrienden, familie) een netwerk aanmaken. Degene die hulp nodig heeft, kan in de agenda 'klussen' plaatsen. De mensen in het netwerk kunnen aanvinken welke klus(sen) ze voor hun rekening nemen.
Spelregels hierbij zijn;
  • help alleen wanneer je kan
  • iedereen draagt bij naar eigen kunnen. Niet iedereen hoeft hetzelfde of evenveel te doen
  • als je twijfelt, reageer dan niet meteen op een klus maar kijk een dag later nog eens of hij nog open staat. Misschien heeft iemand anders hem dan inmiddels aangevinkt
(Als je hier meer over wil weten, kijk dan op http://www.bucketline.nl/over-bucketline/ Er staat ook een filmpje op met een interview van ongeveer 15 minuten met de oprichter van Bucket Line. Een aanrader!)
 
De buren reageerden allemaal betrokken en behulpzaam. Ook vrienden die we om hulp hebben gevraagd, willen zonder uitzondering iets voor ons doen. Hoe moeilijk het ook is om te vragen om hulp, het brengt nu al heel veel moois. Het besef dat ik er niet alleen voor sta, maar dat we het met zijn allen doen.
 
Bron: Anneke Volg de blog van Anneke als je al haar berichten wilt lezen.