Eindelijk goed nieuws

Na maanden van getob en complicaties kregen we vandaag eindelijk weer eens goed nieuws. 

We hadden een afspraak bij de hematoloog in het LUMC om de uitslag van het bloed- en beenmergonderzoek van twee weken geleden te bespreken. En die uitslag was goed. Het aantal 'foute' plasmacellen in mijn beenmerg is gedaald van 5 % naar 0,5 %. Onder de microscoop wordt ook gekeken naar het percentage plasmacellen in de afzonderlijke groeikernen in het beenmerg. Zo'n groeikern is zeg maar een clustertje stamcellen waarbinnen celvorming plaatsvindt. Het beenmerg bestaat uit vele van dit soort clustertjes. In de clusters met de meeste foute cellen was het aantal plasmacellen nu 5-10 %, bij de vorige bepaling was dat nog 60 %. Een mooie daling dus, de behandeling met pomalidomide lijkt te gaan werken!

De waarde van de bloedeiwitten (IgA-waarde) is stabiel gebleven op 15 g/l. Verwachting is dat deze de komende maanden zal gaan dalen omdat die waarden altijd "naijlen". Mijn Hb is nu 6,5, voor mijn doen vrij hoog, maar dat komt mede door de bloedtransfusie die ik twee weken geleden heb gekregen. De witte bloedcellen en trombocyten laten ook een toename zien.

Van de behandeling met AmBisome, het anti-schimmelmiddel dat ik krijg i.v.m. mijn longbesmetting, ben ik voorlopig nog niet af. Pas in januari wordt opnieuw een CT-scan gemaakt om te kijken of de schimmel is opgeruimd. Dus ook tijdens de feestdagen zal de thuiszorg elke dag langs blijven komen om mij een infuus te geven. AmBisome is een medicijn met de nodige bijwerkingen, zoals vermoeidheid, rugpijn en hartkloppingen. De kans is groot dat er een verband is met de hartritmeproblemen waar ik de laatste tijd last van heb.

Volgende week heb ik een afspraak in het cardiologisch centrum voor nader onderzoek naar deze stoornissen. Er zal o.a. een hart-echo worden gemaakt en wellicht een Holter-onderzoek waarbij je 12 tot 24 uur met een ECG-kastje moet rondlopen. De medicijnen die ik heb gekregen (Verapamil) lijken wel te helpen, ik heb geen last meer gehad van ritmestoornissen. Een week later ga ik naar de orthopeed om te bespreken of er wat gedaan kan worden aan mijn ingezakte rugwervels. Enfin, veel, alles bij elkaar, maar de uitslagen van vandaag geven de burger weer wat moed.

Bron: Jaco

Ook interessant

 • Multipel myeloom

  Drie maal ontslag ........

  Een paar weken geleden bij de vaatchirurg geweest, gisteren naar de cardioloog en vandaag de oogarts bezocht en alle drie waren zo tevreden dat ik voorgoed of voor langere tijd met ontslag mag.

 • Waldenström

  Een factor van belang?

  Om maar te beginnen waar ik de vorige keer geëindigd ben, de 4-daagse heb ik niet kunnen lopen. De liesblessure bleek een liesbreuk te zijn en na de operatie had ik onvoldoende tijd om te trainen. Ik schuif de 10e keer gewoon nog een jaartje op.

 • Multipel myeloom

  Terug van Rhodos ...

  Een paar weken geleden bij de vaatchirurg geweest, gisteren naar de cardioloog en vandaag de oogarts bezocht en alle drie waren zo tevreden dat ik voorgoed of voor langere tijd met ontslag mag.