Eindelijk goed nieuws

Na maanden van getob en complicaties kregen we vandaag eindelijk weer eens goed nieuws. 

We hadden een afspraak bij de hematoloog in het LUMC om de uitslag van het bloed- en beenmergonderzoek van twee weken geleden te bespreken. En die uitslag was goed. Het aantal 'foute' plasmacellen in mijn beenmerg is gedaald van 5 % naar 0,5 %. Onder de microscoop wordt ook gekeken naar het percentage plasmacellen in de afzonderlijke groeikernen in het beenmerg. Zo'n groeikern is zeg maar een clustertje stamcellen waarbinnen celvorming plaatsvindt. Het beenmerg bestaat uit vele van dit soort clustertjes. In de clusters met de meeste foute cellen was het aantal plasmacellen nu 5-10 %, bij de vorige bepaling was dat nog 60 %. Een mooie daling dus, de behandeling met pomalidomide lijkt te gaan werken!

De waarde van de bloedeiwitten (IgA-waarde) is stabiel gebleven op 15 g/l. Verwachting is dat deze de komende maanden zal gaan dalen omdat die waarden altijd "naijlen". Mijn Hb is nu 6,5, voor mijn doen vrij hoog, maar dat komt mede door de bloedtransfusie die ik twee weken geleden heb gekregen. De witte bloedcellen en trombocyten laten ook een toename zien.

Van de behandeling met AmBisome, het anti-schimmelmiddel dat ik krijg i.v.m. mijn longbesmetting, ben ik voorlopig nog niet af. Pas in januari wordt opnieuw een CT-scan gemaakt om te kijken of de schimmel is opgeruimd. Dus ook tijdens de feestdagen zal de thuiszorg elke dag langs blijven komen om mij een infuus te geven. AmBisome is een medicijn met de nodige bijwerkingen, zoals vermoeidheid, rugpijn en hartkloppingen. De kans is groot dat er een verband is met de hartritmeproblemen waar ik de laatste tijd last van heb.

Volgende week heb ik een afspraak in het cardiologisch centrum voor nader onderzoek naar deze stoornissen. Er zal o.a. een hart-echo worden gemaakt en wellicht een Holter-onderzoek waarbij je 12 tot 24 uur met een ECG-kastje moet rondlopen. De medicijnen die ik heb gekregen (Verapamil) lijken wel te helpen, ik heb geen last meer gehad van ritmestoornissen. Een week later ga ik naar de orthopeed om te bespreken of er wat gedaan kan worden aan mijn ingezakte rugwervels. Enfin, veel, alles bij elkaar, maar de uitslagen van vandaag geven de burger weer wat moed.

Bron: Jaco

Ook interessant

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  Het beloofde vervolg . . .

  Gisterenmiddag een gastroscopie gehad in het Amphia. Ditmaal zonder noemenswaardige verdoving. Best wel interessant on mee te kijken naar de binnenkant van je lijf.

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  Paar daagjes logeren . . .

  Afgelopen vier dagen wezen logeren in het Amphia hotel in Breda. Schitterende lokatie, prachtige kamer, eten was goed, prima verzorging en de klantvriendelijkheid top. 

 • Waldenström

  In tijden van corona . . . .

  Het is alweer en tijd geleden dat ik wat heb geschreven zie ik. Geen nieuws is goed nieuws, zegt mijn vader altijd. En inderdaad, dat is ook nu het geval.