Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Je lotgenoten hebben een vrijkaart

Lymfklierkanker

‘Hoe is het op je wellnessresort?’

Een gedurfd appje op de ochtend waarin ik wakker werd in een eenpersoons ziekenhuisbed, doorverwezen vanaf de spoedeisende hulp.

Ieder ander die hem had verstuurd, zou zonder enige overweging uit mijn contactenlijst verwijderd worden. Kritisch zijn op de mensen waarmee je omgaat, is makkelijker in moeilijke tijden. 

Toch waren het niet alle bezorgde berichten die mij troost brachten op die ochtend, maar de humor van deze vraag.

‘Ik kom net terug van een uitgebreide douche en zit nu aan een verse aardbeiensmoothie. Met uitzicht op ons welbefaamde weerwater, zonder extra verblijfskosten!’ 

Men zegt wel eens dat je positief moet blijven als je ziek wordt. Ik denk dat niemand deze vorm van positiviteit had verwacht. Waar de grens ligt van humor binnen een ernstige ziekte als kanker, is moeilijk te bepalen. Daarom leg ik hierbij de grens bij ‘lotgenoten’.

Alleen een lotgenoot ervaart genoeg soortgelijke pijn om het vervolgens te mogen relativeren. Anderen doen met positieve relativeringen een poging, maar bevinden zich op een splinterdunne lijn waarin het risico op een ongepaste en kwetsbare opmerking groot is.

Ondanks een hele tribune vol met schreeuwende, bekende cheerleaders, ben je als kankerpatiënt toch alleen, door onbegrip. Jij staat op het podium, de cheerleaders nog steeds aan de zijlijn.

Gedeelde smart is halve smart, zeggen ze. Maar alleen lotgenoten hebben de vrijkaart om ook een plekje in de spotlights te verwerven. Het overtuigen van anderen van het (niet altijd zichtbare) nare gevecht met kanker, kost energie. Des te meer opluchting vind ik in de luchtigheid van grappen met soortgelijken. Onze ziekte serieus nemen, moeten wij al vaak genoeg.

De infuuspaal die ik inmiddels al meer dan 48 uur met mij meesleep over de afdeling hebben we ‘Betsy’ genoemd. We fantaseren over Twister spelen en dansen in de kamer met haar infuuspaal ‘Bart’. We laten alle ongemakken achter in de realiteit.  

‘De volgende keer als je weer naar het hotel mag, neem ik bordspelletjes mee.’ 

Op deze manier zou je het bijna missen om opgenomen te zijn in het ziekenhuis.

Melissa Schipper

Melissa is 20 jaar en student op de kunstacademie als zij de diagnose hodgkin krijgt. Corona is vanaf dat moment niet het enige meer wat roet in haar eten gooit. Ze schrijft over het gevecht tussen haar levensenergie en de beperkingen als hodgkinpatiënt. Toch is ze ook met deze diagnose een bezige bij, zegt ze zelf. ‘Tot op zekere hoogte, want ook ik word wel eens in de hoek gezet door kanker.

Weblogs over lymfklierkanker

  • Lymfklierkanker

    Jong, ziek en eigenwijs

    Je valt tussen wal en schip als je kanker krijgt op je twintigste. Alles wat we kennen omtrent de ziekte, is niet van toepassing voor jong-volwassenen. Ik ben zowel te oud om mijn wensen uit te laten komen bij Make-A-Wish, als voor erkenning bij Kika. Ik voel mij echter te jong om aansluiting te voelen met andere kankerpatiënten, van wie de gemiddelde leeftijd nog steeds ligt op zestig plus want het stereotype, kanker is vooral een ziekte voor ‘ouderen’, klopt.

  • Lymfklierkanker

    De verwerkingsachtbaan

    Er bestaat geen wachtrij voor chemotherapie. Zodra de diagnose rond is, kun je in principe nog de volgende dag aan het infuus gekoppeld worden. Ik moest echter vijf weken wachten, en een beetje smeken bij mijn oncoloog, om er een goed gesprek over te mogen voeren met een psycholoog.

Ook interessant

  • Waldenström

    Wat nog meer?

    Afgelopen week weer controle gehad. De uitslagen van het bloedprikken had ik al gezien en deze waren gewoon goed. Puntje voor Gelre ziekenhuis.
    De uitslagen staan tegenwoordig mooi op tijd in ‘Mijn Gelre’ zodat ik tijd heb om eventuele vragen te formuleren voor het consult.
     

  • Waldenström

    Vermoeidheid en het energiefabriekje

    Een van onze dochters stuurde mij de link van een artikel waarin werd uitgelegd wat het Amsterdamse UMC en de Vrije Universiteit hadden ontdekt bij long covid patiënten. In het kort komt het er op neer dat de mitochondriën, onze eigen energiefabriekjes, niet meer goed functioneren bij hen. Het gevolg is dat deze patiënten extreem vermoeid zijn na een inspanning. Zo te lezen is dit een doorbraak.

  • Leukemie, Stamceltransplantatie

    In de gloria

    In mijn avonturen als filosoferende huisvader heb ik ontdekt dat er meer is dan alleen toverstokken en spreuken. Niet dat ik een afkeer heb van Harry Potter, maar mijn voorleessessies bevatten ook porties filosofie.