Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Lotgenoten

Voor veel patiënten is lotgenotencontact erg waardevol. Door het uitwisselen van ervaringen kom je meer te weten over je ziekte en hoe je er mee om kunt gaan. Bovendien kunnen de ervaringen van lotgenoten je steun geven.

De waarde van lotgenoten

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van lotgenotencontact. Daaruit komen vooral positieve gevolgen. Je krijgt meer kennis over je ziekte en over het omgaan daarmee, zowel praktisch als emotioneel. Je kunt informatie checken bij ervaringsdeskundigen.

Het is fijn om steun en bemoediging te krijgen van lotgenoten in moeilijke tijden of als je voor lastige beslissingen staat. Lotgenoten kunnen waardevol zijn bij gesprekken over zingeving en spiritualiteit. Ook blijkt dat lotgenotencontact je kan helpen om een zware of belastende therapie vol te houden.

Ook voor jouw naasten kan het contact met andere naasten of lotgenoten belangrijk zijn. Ze krijgen meer informatie en kunnen jou beter steunen. En het kan hen helpen om beter met hun eigen verdriet en zorgen om te gaan.

Lotgenotencontact speelt dus een belangrijke rol bij patient empowerment: het versterken van de rol van de patiënt. Daarom vindt Hematon lotgenotencontact erg belangrijk. Daarom ook, vergoeden veel verzekeraars (deels) het lidmaatschap van een patiëntenvereniging uit de aanvullende verzekering. Kijk in je polis om te zien of dat bij jou ook het geval is.

Kom in contact

E-mail

Voor sommige mensen is lotgenotencontact per e-mail prettig. Je kunt dan even nadenken over de formulering van je vragen en je kunt de antwoorden op ieder moment nog eens rustig nalezen.

Facebook

Hematon heeft een openbare Facebookpagina. Er zijn ook zeven besloten Facebookgroepen: Jong Hematon, Leukemie en MDS, Lymfklierkanker, Kahler / Multipel myeloom, Allogene stamceltransplantatie, Autologe stamceltransplantatie en Waldenström.

Magazine

Viermaal per jaar komt Hematon Magazine uit. Als lid krijg je het blad gratis thuisgestuurd, niet-leden kunnen de oudere nummers online lezen. Het magazine bevat veel ervaringsverhalen.

Telefoon

Misschien geef je de voorkeur aan een persoonlijk gesprek, waarbij je direct kunt reageren en antwoord krijgt.
Bel hiervoor het telefoonnummer:

+31 (0) 30 760 38 90

En krijg je geen gehoor? Dan bellen we je altijd terug.

Bijeenkomsten

Hematon organiseert door het hele land bijeenkomsten met deskundige sprekers, wandelingen met lotgenoten of ontmoetingen in inloophuizen. Als je je aanmeldt als lid van Hematon krijg je een mail met een uitnodiging voor bijeenkomsten in jouw regio. Ook kun je de agenda in de gaten houden.

Ervaringsverhalen

Lees hier ervaringen van lotgenoten.
De interviews verschenen eerder in Hematon Magazine.

Ontmoeten

Kom naar één van onze bijeenkomsten