Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Naasten

'Kanker heb je niet alleen', is een uitspraak van veel mensen met kanker. De diagnose kanker treft niet alleen de patiënt, ook de partner, kinderen en familieleden. Ook als naaste moet je leren leven met deze ziekte.

Beeld Alisa Dyson

Heeft je partner, je vader of moeder of je kind de diagnose bloed- of lymfeklierkanker gekregen? Dan heeft dat ook veel invloed op jouw leven. Je bent zelf niet ziek, maar toch kan er veel veranderen in je leven. Het confronteert je met een ander toekomstbeeld en soms zelfs met de eindigheid van het leven. Soms krijg je amper de tijd om te beseffen wat er gebeurt. De nieuwe situatie en veranderende toekomst moeten ook bij jou als naaste een plek krijgen.

Algemeen

Wie een ingrijpende boodschap te horen krijgt, doorloopt meestal een aantal verwerkingsfases. Dat geldt ook voor jou en voor je naaste, die kanker blijkt te hebben. Natuurlijk doorloopt iedereen deze fases in zijn eigen tempo.   

Partners

Na de diagnose verandert het leven volledig. Niet alleen voor de patiënt maar ook voor jou als partner. Er moeten allerlei praktische dingen geregeld worden. Zo zijn veranderingen in de taakverdeling onvermijdelijk.

Kinderen

Na de diagnose kom je in een periode van onzekerheid terecht. Wat gaat er gebeuren, welke behandeling is mogelijk, wat zijn mijn vooruitzichten? Als je kinderen hebt, maak je je misschien nog meer bezorgd om hen dan om je eigen situatie.