Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Wat gebeurt er?

Wie een ingrijpende boodschap te horen krijgt, doorloopt meestal een aantal verwerkingsfases. Dat geldt ook voor jou en voor je naaste, die kanker blijkt te hebben. Natuurlijk doorloopt iedereen deze fases in zijn eigen tempo.   

Fase 1:
De ontkenningsfase of shockfase. Je beseft nog amper wat er gebeurt. Je kunt het nog niet in een context plaatsen en denkt: de dokter heeft een fout gemaakt, dit gaat niet over mijn partner, kind, ouder, broer of zus. De boodschap is te groot om in een keer te kunnen bevatten.  

Fase 2: 
In deze fase krijg je oog voor de realiteit. Je begrijpt het slechte nieuws. Je voelt de pijn van dat wat je hebt verloren. 

Fase 3: 
Je gaat het slechte nieuws een plek geven en je probeert het te accepteren. Bijvoorbeeld dat de ziekte er is en dat je verder moet. Je leven wordt niet meer alleen beheerst door de ziekte en de gevolgen ervan. Je vindt weer voorzichtig weer ruimte om je leven op te pakken. 

Fase 4: 
Dit is de laatste fase, de opbouwfase. In de nieuwe omstandigheden ga je verder met je leven. Je begint weer te werken en kunt plannen maken. Je kunt voorzichtig weer vooruitkomen.