Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Waldenström

Waldenström is een kanker van de lymfekliercellen, die meestal in het beenmerg zit en soms ook in de lymfeklieren. Een bepaald type witte bloedcellen, de B-cellen, gaat woekeren. Deze cellen produceren een eiwit, namelijk IgM (immunoblobuline M) en dit is bij mensen met waldenström dus verhoogd. De woekering van B-cellen en ook de vergrote hoeveelheid IgM’s kunnen tot klachten leiden.

Wat is de ziekte van Waldenström?

De ziekte van Waldenström is genoemd naar de Zweedse internist Jan Waldenström (1906-1996) die de ziekte voor het eerst beschreef in 1944. Hieronder een inleidend filmpje van drie minuten.

waldenstrom 552X310.png
 

Webinar over de ziekte van Waldenström

Kijk hieronder het webinar terug over de ziekte van Waldenström. In het webinar is hematoloog Josephine Vos van het Amsterdam UMC aan het woord. Zij is specialist op gebied van waldenström. Josephine heeft meegewerkt aan alle teksten over waldenström op onze website. 

Sheet WS met filmbutton 640X349.jpg

 

 

De teksten over Waldenström zijn samengesteld door patiëntenorganisatie Hematon met medewerking van hematologen namens de NVvH.

De informatie is voor het laatst aangepast in 2022.

Weten

het laatste nieuws over Waldenström

Delen

ervaringen en lotgenotencontact

 • Peggy

  Reizen, musea bezoeken en naar de bioscoop gaan: Peggy houdt ervan....
 • Doortje

  De diagnose kanker krijgen, is bijna voor iedereen een traumatische...

Delen

lees de ervaringen van bloggers met waldenström

 • Waldenström

  Daar zijn we weer!

  De laatste update is al bijna een jaar geleden. Toch is er best het één en ander gebeurd. Schreef ik de laatst keer dat ik de oliebollenloop eind van het jaar mee wilde doen, als ik maar niet geblesseerd raakte. Nou, dat is niet gelukt.

 • Waldenström

  Het gaat prima

  Een weekje Oostenrijk met prachtig weer. Een paar dagen motorrijden, wandelen en een dagje Innsbruck. Van vermoeidheid weinig last alhoewel het wandelen in de bergen wat minder florissant gaat dan in het verleden. Maar goed, prachtig weer met een klein buitje erbij en lekker rustig. Kortom ideaal. Eenmaal weer thuis slaat de vermoeidheid toch wel weer toe. Maar na een paar dagen is dat ook weer over.

 • Waldenström

  De laatste...

  Vandaag, dinsdag 6 juni 2023, de laatste kuur beëindigd. Afgelopen januari begonnen en nu begin juni zit de 8e en tevens laatste kuur er op.

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten

Ontmoeten

lees de verslagen van (online) bijeenkomsten