Waldenström

Waldenström is een kanker van de lymfekliercellen, die meestal in het beenmerg zit en soms ook in de lymfeklieren. Een bepaald type witte bloedcellen, de B-cellen, gaat woekeren. Deze cellen produceren een eiwit, namelijk IgM (immunoblobuline M) en dit is bij mensen met waldenström dus verhoogd. De woekering van B-cellen en ook de vergrote hoeveelheid IgM’s kunnen tot klachten leiden.

Wat is de ziekte van Waldenström?

De ziekte van Waldenström is genoemd naar de Zweedse internist Jan Waldenström (1906-1996) die de ziekte voor het eerst beschreef in 1944. Hieronder een inleidend filmpje van drie minuten.

waldenstrom 552X310.png
 

Webinar over de ziekte van Waldenström

Kijk hieronder het webinar terug over de ziekte van Waldenström. In het webinar is hematoloog Josephine Vos van het Amsterdam UMC aan het woord. Zij is specialist op gebied van waldenström. Josephine heeft meegewerkt aan alle teksten over waldenström op onze website. 

Sheet WS met filmbutton 640X349.jpg

 

 

De teksten over Waldenström zijn samengesteld door patiëntenorganisatie Hematon met medewerking van hematologen namens de NVvH.

De informatie is voor het laatst aangepast in 2022.

Veelgestelde vragen

Weten

het laatste nieuws over Waldenström

Delen

ervaringen en lotgenotencontact

 • Peggy

  Reizen, musea bezoeken en naar de bioscoop gaan: Peggy houdt ervan....
 • Doortje

  De diagnose kanker krijgen, is bijna voor iedereen een traumatische...

Delen

lees de ervaringen van bloggers met waldenström

 • Waldenström

  Ik mag niet mopperen

  Afgelopen vrijdag, 10 maart, gestart met de 4e kuur. De 2e en 3e kuur verliepen eigenlijk net zo als de eerste. Vooraf bloedprikken om te kijken of de rituximab toegevoegd kon worden.

 • Waldenström

  De eerste keer

  Eerder dan verwacht krijg ik een oproep voor een consult op 20 december met de verpleegkundig specialist en om nog een keer bloedprikken voordat de behandeling start. Na een toelichting op de behandeling en het bloedprikken kan ik weer naar huis. De behandeling start op vrijdag 6 januari. De vrijdag is bewust gekozen omdat Ingrid dan mee kan als ik aan het infuus moet.

 • Waldenström

  Een ander gesprek

  Hoewel de pretstofjes kort na de 4-daagse in juli alweer verdwenen waren en de vermoeidheid als vanouds weer prominent aanwezig is probeer ik toch zoveel mogelijk actief te blijven met zwemmen, fietsen en wandelen.

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten

Ontmoeten

lees de verslagen van (online) bijeenkomsten