Waldenström

Waldenström is een kanker van de lymfekliercellen, die meestal in het beenmerg zit en soms ook in de lymfeklieren. Een bepaald type witte bloedcellen, de B-cellen, gaat woekeren. Deze cellen produceren een eiwit, namelijk IgM (immunoblobuline M) en dit is bij mensen met waldenström dus verhoogd. De woekering van B-cellen en ook de vergrote hoeveelheid IgM’s kunnen tot klachten leiden.

Wat is de ziekte van Waldenström?

De ziekte van Waldenström is genoemd naar de Zweedse internist Jan Waldenström (1906-1996) die de ziekte voor het eerst beschreef in 1944. Hieronder een inleidend filmpje van drie minuten.

waldenstrom 552X310.png
 

Webinar over de ziekte van Waldenström

Kijk hieronder het webinar terug over de ziekte van Waldenström. In het webinar is hematoloog Josephine Vos van het Amsterdam UMC aan het woord. Zij is specialist op gebied van waldenström. Josephine heeft meegewerkt aan alle teksten over waldenström op onze website. 

Sheet WS met filmbutton 640X349.jpg

 

Delen

ervaringen en lotgenotencontact

 • Peggy

  Reizen, musea bezoeken en naar de bioscoop gaan: Peggy houdt ervan....
 • Doortje

  De diagnose kanker krijgen, is bijna voor iedereen een traumatische...
 • Peter

  Die ging kijken naar pulmonale hypertensie: een verhoogde druk...
 • Peter

  Het verhuisbusje is ingepakt en onderweg, afscheidsetentjes zijn...

Delen

lees de ervaringen van bloggers met waldenström

 • Waldenström

  Tien jaar!

  Afgelopen woensdag zei de arts in het Sint Franciscus in Schiedam het nog, al tien jaar. Tien jaar zonder medicatie, tien jaar wait-and-see. Ondanks dat het IgM was gestegen van 25,2 naar 27, 1, was het volgens de dokter een prima uitslag.

 • Waldenström

  Pretstofjes

  Maandag 25 juli zit ik weer bij mijn hematoloog. De week er voor heb ik eigenlijk tegen mijn verwachting in de Nijmeegse (3) 4-daagse uitgelopen. Bij geen enkele lange afstand heb ik ooit zoveel getwijfeld om uit te lopen als bij deze 4-daagse. Maar ik werd door mijzelf aangenaam verrast. Het ging buitengewoon goed en ik heb de 4-daagse dan ook zonder problemen uitgelopen.

 • Waldenström

  Te hoog

  De laatste zin in mijn vorige post: “De hoop dat het wat langer goed zou gaan”  is helaas niet uitgekomen. Op zich niet zo vreemd aangezien je bij ziekten als kanker vaker goede en slechte dagen/periodes hebt. Maar ik had gehoopt dat de astma een belangrijke oorzaak zou zijn van mijn zeer matige conditie en dat door het gebruik van de medicijnen het beter zou gaan. Dat blijkt echter een illusie.

Ontmoeten

lees de verslagen van (online) bijeenkomsten