Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Waldenström

Waldenström is een kanker van de lymfekliercellen, die meestal in het beenmerg zit en soms ook in de lymfeklieren. Een bepaald type witte bloedcellen, de B-cellen, gaat woekeren. Deze cellen produceren een eiwit, namelijk IgM (immunoblobuline M) en dit is bij mensen met waldenström dus verhoogd. De woekering van B-cellen en ook de vergrote hoeveelheid IgM’s kunnen tot klachten leiden.

Wat is de ziekte van Waldenström?

De ziekte van Waldenström is genoemd naar de Zweedse internist Jan Waldenström (1906-1996) die de ziekte voor het eerst beschreef in 1944. Hieronder een inleidend filmpje van drie minuten.

waldenstrom 552X310.png
 

Webinar over de ziekte van Waldenström

Kijk hieronder het webinar terug over de ziekte van Waldenström. Het webinar werd gehouden op 16 december 2022. Spreker was Marie José Kersten, hoogleraar hematologie aan het Amsterdam UMC. Klik op onderstaande afbeelding om het webinar te bekijken.

 

De teksten over Waldenström zijn samengesteld door patiëntenorganisatie Hematon met medewerking van hematologen namens de NVvH.

De informatie is voor het laatst aangepast in 2022.

Weten

het laatste nieuws over Waldenström

Delen

ervaringen en lotgenotencontact

 • Peggy

  Reizen, musea bezoeken en naar de bioscoop gaan: Peggy houdt ervan....
 • Doortje

  De diagnose kanker krijgen, is bijna voor iedereen een traumatische...

Delen

lees de ervaringen van bloggers met waldenström

 • Waldenström

  Vermoeidheid en het energiefabriekje

  Een van onze dochters stuurde mij de link van een artikel waarin werd uitgelegd wat het Amsterdamse UMC en de Vrije Universiteit hadden ontdekt bij long covid patiënten. In het kort komt het er op neer dat de mitochondriën, onze eigen energiefabriekjes, niet meer goed functioneren bij hen. Het gevolg is dat deze patiënten extreem vermoeid zijn na een inspanning. Zo te lezen is dit een doorbraak.

 • Waldenström

  Daar is de kou weer!

  De winter is nog niet begonnen, maar de kou is er al wel. Zeker nu de temperaturen onder het vriespunt komen, begint het weer. En dan bedoel ik het getintel en gevoelloos worden van handen en voeten. Gevolg van de chemotherapie is dat ik nu met de neuropathie zit.

 • Waldenström

  Beroemd?

  Veertien November, 4 maanden en 1 dag na de laatste controle zit ik weer in de wachtkamer van interne geneeskunde. De laatste controle was ruim een maand na het beëindigen van de achtste kuur. Bij deze laatste controle waren alle gemeten waardes goed m.u.v. van de boosdoeners, Igm en m-proteïne, wat logisch is maar ook deze waren fors gedaald. De verwachting was dan ook dat deze nog wat verder zouden dalen.

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten

Ontmoeten

lees de verslagen van (online) bijeenkomsten