Vooruitzichten bij Waldenström

De ziekte van Waldenström is een kwaadaardige woekering van lymfocyten, een van de soorten witte bloedcellen. De aandoening valt onder de non-hodgkinlymfomen (lymfeklierkanker). De ziekte begint vaak sluimerend. Waldenström heeft een langzaam progressief verloop. Dat betekent dat de aandoening wel steeds ernstiger wordt, maar dat dit proces heel geleidelijk verloopt. 

Vooruitzichten

Het is niet mogelijk te genezen van de ziekte van Waldenström. De vooruitzichten hangen nauw samen met je leeftijd en lichamelijke conditie. De overlevingskans hangt ook sterk af van de exacte diagnose.

  • De kans dat je met MGUS later de ziekte van Waldenström ontwikkelt, is ontzettend klein (1,5 procent per jaar).
  • Heb je de diagnose asymptomatische Waldenström  gekregen, dan is het goed om regelmatig na te gaan of bloedwaarden veranderen. Na 5 jaar heeft zo’n 50 procent van deze groep mensen Waldenström ontwikkeld. Er zijn echter ook veel mensen met deze diagnose die vele jaren asymptomatisch blijven.
  • Heb je symptomatische Waldenström, dan kan de juiste behandeling jarenlange overleving geven. Kies je voor een ‘zwaardere’ behandeling, dan is de kans op een flink aantal jaren zonder behandeling vaak groter dan wanneer je voor een ‘lichtere’ behandeling kiest. De ‘lichtere’ behandeling heeft minder bijwerkingen, maar je moet meestal eerder op herhaling of een vervolgbehandeling kiezen.

In de grafiek hieronder zie je dat de overlevingskans 5 jaar na de diagnose erg groot is, maar dat het wel verschilt per leeftijdsgroep. Naarmate de behandelmogelijkheden verder ontwikkeld worden, blijven de lijnen van de grafiek stijgen. Na die 5 jaar kunnen jonge fitte mensen nog tientallen jaren met deze ziekte leven. Maar ook voor ouderen die WM krijgen is de kans op vele gezonde jaren nog heel groot.


Bron: Integraal Kankercentrum Nederland; www.iknl.nl

 

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten