Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

MDO

Jouw diagnose en behandelplan wordt altijd besproken in een team van andere artsen in een ‘MDO’; een multidisciplinair overleg. Wat is een MDO en wat heb je eraan als je in behandeling bent? Je leest het in dit dossier.

Beeld Gorodenkoff

Iedere nieuwe patiënt met een hematologische kanker wordt besproken in een team waarin meerdere artsen zitten. Dit wordt het MDO genoemd, het multidisciplinair overleg. In dit MDO kijken andere hematologen, maar ook artsen met een andere discipline zoals een radioloog, mee met de diagnose en behandeling die jouw arts voorstelt.  

De beroepsvereniging van hematologen heeft de afspraak gemaakt dat elke patiënt met een nieuwe hematologische diagnose wordt besproken in een MDO. Dit is afgesproken om iedere nieuwe patiënt te verzekeren van de beste zorg: het moet niet uitmaken in welk ziekenhuis je binnen bent gekomen met klachten. Jouw hematoloog bespreekt zijn diagnose altijd met collega’s.  

Bij ieder beslispunt, zoals de diagnose, een recidief, een complicatie of een tegenvallend resultaat van de behandeling, word je opnieuw in het MDO besproken. Vaak komt jouw behandelplan dus meerdere keren op tafel. Elke keer kijkt het hele team mee met de behandeling die de arts voorstelt. 

  • Wie zit in dit MDO?

  • Door het MDO een andere behandeling? 

  • Kun je het verslag van een MDO zelf inzien? 

  • Kan uit het MDO blijken dat je naar een ander ziekenhuis moet?

Wie zit in dit MDO?

Naar boven


In het MDO zitten hematologen, een patholoog die weefsel beoordeelt en een radioloog die scans evalueert. Soms zit er ook een chirurg, radiotherapeut en verpleegkundig specialist bij. Het MDO kan gehouden worden met meerdere disciplines van alleen het eigen ziekenhuis, dit gebeurt bijvoorbeeld in een academisch centrum. Maar ook met verschillende artsen van verschillende ziekenhuizen.

Door het MDO een andere behandeling? 

Naar boven

Vaak wordt het behandelplan dat je arts heeft voorgesteld, bevestigd door de collega-artsen. Het kan wel iets worden bijgesteld, ook kan in het overleg worden besloten dat het beter is dat je wordt doorgestuurd naar een meer gespecialiseerd centrum of naar een ziekenhuis waar een bepaalde medische studie loopt. 

Kun je het verslag van een MDO zelf inzien? 

Naar boven


Je kunt altijd aan je hematoloog vragen of je wordt besproken in het MDO, wanneer het MDO wordt gehouden, wat er is besproken en of je het kunt inzien. Het verslag is echter geschreven voor artsen onder elkaar. Het staat dus vol medische begrippen en termen en moet toegelicht of uitgelegd worden. Je kunt altijd aan je arts vragen of hij het met je deelt en uitlegt.  

Kan uit het MDO blijken dat je naar een ander ziekenhuis moet?

Naar boven


Tijdens het MDO kan zeker blijken dat er in een ander ziekenhuis een studie loopt waaraan je zou kunnen meedoen. Er wordt dan met je besproken of je naar dit ziekenhuis wilt voor verdere behandeling. In de hematologische zorg is het zo dat ieder ziekenhuis in Nederland onderdeel is van een regionaal samenwerkingsverband. De ziekenhuizen van dit verband hebben met elkaar afgesproken wie welke behandelingen uitvoert. Als verwijzing naar een ander ziekenhuis nodig is, kan dit tijdens het MDO worden besproken. Je hoeft als patiënt dus niet zelf op zoek naar het ‘beste ziekenhuis’. Maar je kunt altijd aan je behandelend hematoloog vragen wat de afspraken zijn rondom de behandeling van jouw aandoening. 

Beeld Gorodenkoff

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten