Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Jong en kanker

Als je jong bent en kanker krijgt

Als je jong bent en kanker krijgt, wordt er een dikke streep gezet door al je plannen. Je studie, je eerste baan en je eerste huis ... Hoe nu verder? Of, als je al wel een beetje gesetteld was, hoe zal het verder lopen met je carrière, kinderwens of je relatie? Voor iedereen vanaf 18 jaar met een hemato-oncologische aandoening vind je bij Jong Hematon meer informatie over het effect van kanker op je leven als je jong bent.

Elk jaar krijgen vierduizend jongvolwassenen de diagnose kanker. Op het moment van de diagnose staan ze in de hoogste versnelling, maar de diagnose zet hun leven radicaal op pauze. Werk, studie, reizen en plannen maken: alles staat stil.

In tegenstelling tot de meeste kankerpatiënten, bijna allemaal 60-plussers, hebben jongeren nog het grootste deel van hun leven voor zich. Een reden dat de diagnose kanker en de behandelingen iets anders betekenen dan voor de groep mensen die ouder is. De kanker is misschien hetzelfde, maar het effect op je leven niet.

Ook zul je ervaren dat jouw leefwereld niet meer hetzelfde is als van je vrienden, studiegenoten of collega’s. Door de kanker zijn normale zaken niet meer zo normaal. Uitgaan, daten, sporten en je eerste huis kopen … Hoe dan? Je relatie met je partner en vrienden verandert ook. Zij vinden het lastig dat je niet meer mee kunt stappen in het weekend, jij vindt het lastig dat aan hen te vertellen. Hoe reageer je op hun opleidings- en werkresultaten? Of die promoties die zij krijgen en jij niet? En misschien heb je al (kleine) kinderen rondlopen die niet begrijpen waarom mama of papa niet meer zo vaak met hen kan spelen.

Jong Hematon is een plek waar deze en vele andere vragen met elkaar worden besproken, door en voor jonge mensen die in de bloei van hun leven staan en daarvan willen blijven genieten, ondanks wat hen overkomt. Wij bieden verbinding met elkaar door middel van blogs over onze ervaringen, tips en adviezen over allerlei onderwerpen, en bieden de mogelijkheid om anderen van jouw leeftijd te ontmoeten zodat je misschien je patiëntenbestaan voor even vergeet.

AYA-zorg

In Nederland is er ook AYA-zorg. Dat is leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen gediagnosticeerd met kanker in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar. AYA-zorg focust zich op kwaliteit van leven van AYA’s tijdens en na kanker. 

Meer weten over AYA-zorg. 

 

4 op een bank.png

 Jong Hematon. Want wij zijn meer dan alleen onze ziekte. 

Jongeren

Weblogs

Lees de bijzondere verhalen van:

Meiran

Martijn

Christina

Ziek zijn gaat over medicijnen en operaties. Over cijfertjes en kansen....

Fien

Als je jong bent en vol energie zit, denk je niet aan kanker. Toch overkwam...

Roy

Roy Looman (26) staat aan het begin van zijn loopbaan als arts. Als tiener...

Nzinga

Ben je een held als je de intense, levensbedreigende behandelingen tegen...

Mark

Niets wijst erop dat Mark een loodzware tijd achter de rug...