Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Daten en kanker

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kent Nederland ongeveer drie miljoen singles, van wie vijftig procent (!) een dating-app zoals Tinder gebruikt. Hoeveel van hen zouden een (ex)-hemato-oncologisch patiënt zijn? Melissa, die in 2020 de diagnose ziekte van Hodgkin kreeg, pakt de date-draad weer op. Een persoonlijk verslag over de stappen die ze heeft te nemen.

De eerste stappen terug in de (date-)wereld

Met je kale hoofd op Tinder is niet een makkelijke manier om weer terug te keren in een gecompliceerde dating-wereld. Je kunt echter niet ontkennen dat ook (ex)-kankerpatiënten vroeg of laat weer hunkeren naar intimiteit. Toch is het een grote stap om jezelf weer als potentiële liefdespartner op de ‘markt’ te zetten na een zware behandelperiode. Hoe vind je het vertrouwen in je lichaam terug om te gaan daten? Hoeveel vertel je over je ziekte op een eerste afspraak? En hoe zet je überhaupt stappen terug in de normale wereld met nog verse (on)zichtbare littekens?

Aanraken en ziek-zijn 

Het wordt niet vaak hardop gezegd, maar aanraking is een primaire levensbehoefte. Je vergeet het zelf ook makkelijk als je in de ‘overlevingsstand’ komt te staan bij kanker. Je doet er alles aan om te blijven functioneren en te blijven leven tijdens deze crisis. De relatie met de mensen om je heen heeft minder prioriteit. Maar eenzaamheid ligt hierdoor op de loer. Vooral voor singles sluipt een vorm van afzondering al snel binnen. Zeker op de dagen waarop je je ziek voelt.

Zonder een vaste partner ben je tijdens de meeste momenten van je behandelperiode alleen. Des te belangrijker om toenadering te zoeken tot vrienden of familie, om niet in een sociaal isolement te komen. Alleen zijn went namelijk best wel snel.

Dan het aanraken … Een heikel punt. Aanraking maakt je bewust van je lichaam. Door alle medicijnen en ingrepen kun je een behoorlijke afstand voelen tot je eigen lichaam. Je lichaam werd ziek, zonder dat je hier zelf invloed op had. Je voelt je in de steek gelaten en misschien zelfs vervreemd van je eigen lichaam. Het vertrouwen in je eigen lichaam is weg. Dit kan invloed hebben op je seksuele behoeftes en het toelaten van intimiteit.

Maar door aanraking voel je je weer verbonden met de mensen om je heen. Het zorgt ervoor dat je je minder geïsoleerd en meer geaccepteerd voelt. Het werkt helend, het verlicht pijn en vermindert stress. De biologische reden van die helende werking is de aanmaak van de stofjes oxytocine, het beroemde knuffelhormoon, en de productie van endorfine, ons gelukshormoon. Genoeg redenen om te communiceren via een knuffel of streling. Geen noodzaak om je te schamen voor je behoefte aan aanraking. Net zo belangrijk als slapen, eten en drinken.

Vertrouwen krijgen in je lichaam

  • Probeer weer trots te zijn op je lichaam. Het doet zijn uiterste best om beter te worden. En misschien ben je daar al. Je lichaam heeft met hulp van alle zware behandelingen zichzelf gekregen waar het nu is. Daar mag je trots op zijn.
  • Ook andere mensen kunnen je vertrouwen in je lichaam stimuleren. Door hun knuffels wordt je lichaamsbewustzijn verhoogd. Je voelt je weer mens.
  • Het is belangrijk te communiceren met je eigen lichaam en te luisteren naar wat het je vertelt. Dit kunnen andere dingen zijn dan vóór de behandelingen. Mediteren is een methode om te communiceren met je lichaam. Door de focus te leggen op je ademhaling komt je lichaam tot rust en creëer je een bewustzijn over je innerlijke ik. Moeilijk? Er zijn verschillende podcasts op Spotify te vinden die je helpen!
  • Het ontdekken van je romantische en seksuele behoeftes is een onderdeel van je lichaamsbewustzijn. Het hoort bij het ontdekken van je nieuwe ik. Je voelt tijdens die eerste dates vanzelf of je van iemand energie krijgt of dat het je juist energie kost.  Je hebt een nieuw zelfinzicht gekregen, dat is een boost voor je zelfvertrouwen. Laat die energie nou net belangrijk zijn voor jou als (ex)-kankerpatiënt.

Bij elke date komt (een keer) het onderwerp kanker op tafel

Het kan tijdens het daten een opluchting zijn om het even niet meer te hebben over ziek-zijn. Je bent gewoon net als alle mensen op zoek naar liefde. Maar bij elke date komt vroeg of laat het onderwerp kanker op tafel. Veel (ex)-kankerpatiënten hebben daardoor geen behoefte om te ‘small talken’. Kletsen over alledaagse onderwerpen lijkt moeizaam na alle zware ervaringen die je hebt opgedaan. Juist de behoefte aan intieme en hechte connecties kan belangrijk zijn. 

Maar of je het langzaamaan doet met daten of meteen in het diepe duikt: het is een belangrijke, nieuwe ontdekkingstocht. Uiteindelijk is daten een hoop uitproberen en veel ‘trial and error’. Inderdaad, net als voor al die mensen die niet ziek zijn (geweest). En dus blijft er maar een advies over: heb plezier!