De ziekte van Waldenström

De ziekte van Waldenström is een kwaadaardige woekering van lymfocyten, een van de soorten witte bloedcellen. De aandoening valt onder de non-hodgkinlymfomen (lymfeklierkanker). De ziekte begint vaak sluimerend. Waldenström heeft een langzaam progressief verloop. Dat betekent dat de aandoening wel steeds ernstiger wordt, maar dat dit proces heel geleidelijk verloopt. 

De ziekte

In het beenmerg ontstaan voortdurend nieuwe bloedcellen uit zogenaamde stamcellen. Naast rode bloedcellen en bloedplaatjes vormt het beenmerg ook diverse typen van witte bloedcellen. Je lichaam zet witte bloedcellen in bij de afweer tegen ziekteverwekkers. De variatie aan witte bloedcellen is enorm.

Bij de ziekte van Waldenström (WM) gaat één type zich ongeremd delen, waardoor een lymfoom (tumor van witte bloedcellen) in het beenmerg ontstaat. Het zijn zogenaamde B-cellen, die zich ontwikkelen tot plasmacellen en vervolgens immunoglobulines (IgM’s) gaan produceren.

Typisch voor de ziekte van Waldenström zijn twee dingen:

  • Er zit een lymfoom van plasma-cellen in het beenmerg
  • Het lymfoom maakt immunoglobulines, waardoor het bloed een verhoogd IgM gehalte heeft.

De ziekte van Waldenström (WM) is een zeldzame ziekte in Nederland. In 2021 kregen zo’n 350 mensen de diagnose WM. De leeftijd waarop mensen die diagnose krijgen, ligt gemiddeld rond de 65 jaar. De ziekte is niet te genezen, maar kan meestal goed behandeld worden. Door de ziekte van Waldenström overlijden uiteindelijk niet veel mensen.

Verhoogd IgM-gehalte

In het bloed kan een verhoogd IgM-gehalte voorkomen, ook wanneer er geen lymfoom in het beenmerg aanwezig is. Is de reden van het verhoogde IgM niet duidelijk, dan geeft men de diagnose IgM MGUS. MGUS kan een voorloperstadium zijn van WM, maar zo’n 70 procent van de mensen met MGUS krijgt nooit klachten. Vaak weten deze mensen niet eens dat ze MGUS hebben. Is MGUS wél vastgesteld, dan is het verstandig om zo nu en dan de hoeveelheid IgM’s in de gaten te houden. Bij een verhoging, kan de oncoloog voorstellen om vervolgonderzoek te doen, bijvoorbeeld een beenmergpunctie.

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten