Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Diagnose van TCL

T-cellymfoom (TCL) is een zeldzame, agressieve vorm van witte-bloedcelkanker. Het valt onder de non-hodgkinlymfomen.  

Diagnostisch onderzoek naar TCL

Onderzoek naar het Perifeer T-cellymfoom is breed. Het wordt uitgevoerd door een hematoloog van het ziekenhuis. De volgende onderzoeken kunnen nodig zijn:

Het weefselonderzoek wordt gedaan door een patholoog anatoom. Deze bekijkt het weefsel dat is afgenomen via een punctie of biopt van de opgezwollen lymfeklier. Niet altijd zijn de klieren zichtbaar gezwollen. In dat geval kunnen er veel onderzoeken nodig zijn voordat de diagnose wordt gesteld. Om een goede behandeling te bepalen, wordt via een beenmergpunctie het beenmerg microscopisch en genetisch onderzocht. Dit gebeurt in een regionaal expertisecentrum. 

Spanning en onzekerheid 
Totdat de diagnose definitief is heb je vast veel vragen over je ziekte, die de arts nog niet kan beantwoorden. Dat kan spanning en onzekerheid met zich meebrengen, zowel bij jou als bij je naasten. Het helpt als je weet wat er bij de verschillende onderzoeken gaat gebeuren. Die informatie krijg je niet altijd vanzelf. Vraag er daarom naar op de afdelingen waar de verschillende onderzoeken plaatsvinden. Stel je ongerustheid ook aan de orde als je met je dokter praat. Vraag goed door en neem je partner of iemand anders mee. Je kunt ook via Hematon contact opnemen met lotgenoten om over je zorgen te praten.

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten