Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Chronische myelomonocytaire leukemie (CMML) - de ziekte

CMML is een kwaadaardige bloedkanker die wordt veroorzaakt door afwijkingen in de myeloïde stamcel. Uit deze stamcellen vormen zich bloedplaatjes, rode bloedcellen en een deel van de witte bloedcellen.

Wat is chronische myelomonocytaire leukemie (CMML)?

CMML is een ziekte van de stamcel die leidt tot te veel witte bloedcellen (monocyten) in het bloed. De witte bloedcellen zijn onderdeel van het afweersysteem. Ook is er bij CMML sprake van tekorten aan bloedplaatjes, rode bloedcellen en/of witte bloedcellen. Dit zijn myelodysplastische verschijnselen. De ziekte heeft daarom kenmerken die lijken op een chronische leukemie en op MDS, dit is een beenmergstoornis waarbij de productie van bloedcellen ernstig is verstoord. 

Bij CMML kan er een toename zijn van witte bloedcellen of bloedplaatjes en een vergrote milt. 
Ongeveer 1 op de 5 mensen die CMML heeft, heeft ook een auto-immuunziekte. CMML kan overgaan in een acute myeloïde leukemie (AML)

Hoeveel mensen hebben CMML? 

In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 100 mensen CMML. Er zijn iets meer mannen dan vrouwen die CMML krijgen. Het komt meer voor bij ouderen; de helft van de mensen met deze soort kanker is ouder dan 70 jaar. 

Wat is de oorzaak van CMML? 

Wat de oorzaak is van CMML is niet bekend. Wel zijn er risicofactoren die de kans op het krijgen van CMML verhogen: naast leeftijd en geslacht zijn dat blootstelling aan bepaalde chemicaliën, een eerdere behandeling met chemotherapie of bestraling. 

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten