Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Emotionele veranderingen

Veel ingrijpender dan de praktische veranderingen is het emotionele proces waarmee je te maken krijgt. Door al het geregel heb je soms te weinig tijd en aandacht voor elkaar. Een tijdje gaat dat goed, maar op de lange termijn kan dit leiden tot een grotere afstand tussen jou en je partner, met het gevaar dat je uit elkaar groeit. 

Misschien heb je de neiging om alles zelf te regelen omdat je je partner er niet mee wilt lastigvallen. Daardoor kan je partner het gevoel krijgen dat hij niet meer meetelt. Je kunt ook zelf het idee hebben dat je overal alleen voor staat. Probeer zoveel mogelijk dingen te bespreken en geef aan wat je van elkaar verwacht. 

De ziekte kan leiden tot een herbezinning op wie je bent, wat je wilt in het leven en wat de relaties die je hebt voor je betekenen. Dit geldt niet alleen voor de patiënt, maar ook voor jou als partner. 
 
Het is vooral belangrijk om te luisteren en te erkennen. Probeer elkaars verhaal aan te horen zonder oplossingen aan te dragen. Respecteer elkaar in jullie wanhoop, angst of radeloosheid. Er zijn geen pasklare antwoorden.

Hematon heeft meer informatie voor naasten, onder anderen over kinderen en over je relatie, die vind je hier. Ook bieden we meer informatie over kanker en seksualiteit en is er een webinar dat je kunt terugkijken over ditzelfde onderwerp.