Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Intensiteit van de voorbehandeling bij stamceltransplantatie

Intensiteit van de voorbehandeling bij stamceltransplantatie

Voordat je een stamceltransplantatie krijgt moet je worden 'voorbehandeld'. De voorbehandeling bestaat uit een hele zware chemotherapie. Er zijn twee mogelijkheden.  

Myelo-ablatieve stamceltransplantatie

Een myelo-ablatieve stamceltransplantatie betekent dat je als voorbehandeling een intensieve chemotherapie krijgt. Je eigen stamcellen gaan daardoor allemaal zo ernstig kapot dat ze zich niet meer herstellen. De nieuwe stamcellen moeten het dus helemaal overnemen. Het voordeel is, dat de kans op terugkeer van de kwaadaardige ziekte klein is. Het nadeel is dat de behandeling zwaar is, met veel bijwerkingen, soms met fatale afloop. Deze behandeling wordt alleen gekozen bij jonge, fitte mensen. Het is ook afhankelijk van de ziekte die je hebt.

Niet-myelo-ablatieve stamceltransplantatie

Bij een niet-myelo-ablatieve stamceltransplantatie gaat het beenmerg niet helemaal kapot door de chemotherapie, maar ondervindt het wel schade. Het nieuwe afweersysteem moet vervolgens de rest van het zieke beenmerg opruimen door de overgebleven beenmergcellen aan te vallen. Deze behandeling is minder intensief dan de myelo-ablatieve stamceltransplantatie. Dit is nog steeds een zware behandeling met veel mogelijke complicaties. 

Terug naar opname bij allogene stamceltransplantatie