Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Teckel/ casemanager

Wij zijn op zoek naar 3 of 4 Teckels / casemanagers 
 

Dit is Hematon 

Hematon is de patiëntenorganisatie voor mensen met een hematologische kanker, mensen die daarvoor een stamceltransplantatie (hebben) ondergaan en hun naasten. Speerpunten zijn lotgenotencontact, belangenbehartiging en informatievoorziening. Bij Hematon zijn 160 betrokken en ervaringsdeskundige vrijwilligers actief. Ze werken op regionaal of landelijk niveau. Goede, gemotiveerde vrijwilligers zijn onmisbaar voor Hematon.

Project Teckels: hulp bij regelzaken voor jongeren

Als je kanker krijgt op jonge leeftijd, is de behandeling en je herstel prioriteit één. Maar op alle leefgebieden dringt de kanker door. Studeren, werken, wonen, relaties aangaan: in het licht van je ziekte schuift alles. Zelfs zo dat je toekomstperspectief verslechtert.

De helft van de jongeren die kanker krijgt, heeft een hematologische kanker. Daarom wil Hematon, de patiëntorganisatie voor mensen met deze vorm van kanker, zich inzetten voor jongeren om hen te helpen bij de maatschappelijke problemen die zij ervaren als gevolg van de ziekte en de behandeling in het project Teckels.  

Teckels zijn snel, scherp, kundig en vasthoudend. Zij ondersteunen jonge patiënten bij een probleem op administratief, financieel of werkgebied. Ze zijn onafhankelijk en gericht op eigen regie. Bureaucratische problemen met DUO, de gemeente of andere instanties waarvoor jongeren met kanker  niet de energie, het netwerk of de kennis hebben om te tackelen. De Teckels zijn een neutraal aanspreekpunt voor hen in hun zoektocht naar antwoorden en oplossingen.  

Teckels is een lerend team dat werkt met deze motto’s:  

  • Elke dag beter 
  • Proberen lukt altijd 
  • Samen weet je alles 

We zoeken een aantal Teckels / casemanagers

Voor dit project zoeken we 3 à 4 teckels, mensen met een achtergrond in persoonlijke dienstverlening die goed hun weg vinden in administratief Nederland. 

Omschrijving van de opdracht als Teckel 

Bij het Teckel-project zoeken we Teckels die als ondersteuner de vragen van een jonge patiënt ondersteunend en oplossend oppakken, zodat hij/zij zich gehoord en gezien voelt en er een verbinding en geleidelijke verwijzing naar de juiste oplossingen tot stand komt. 

Je maakt gebruik van je kennis, je netwerk en van samenwerking met andere Teckels. 

Je doet dit op een manier dat jongeren, ondanks alles wat er is gebeurd, zich gezien en gehoord voelen, zich gesterkt voelen, leren de regie te behouden en hun vraag op een passende plek serieus en oplossingsgericht opgepakt zien worden. 

Je beschikt over de vaardigheid om oprecht te luisteren en samen een verhaal te maken. Dat betekent dat je aandacht schenkt, interesse hebt en begaan bent met de ander zonder oordeel.  

Je hebt een coachende en motiverende houding en werkt traumasensitief.  

Je bent in staat om ook in complexe situaties gericht te blijven op samenwerking en verbinding.  

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden  

  • Je luistert naar het verhaal van de jongeren vanuit betrokkenheid en kent zijn/haar ‘hele’ verhaal en brengt wensen in kaart.  
  • Je kijkt welke ondersteuning wenselijk is en laat weten dat je daarbij kunt helpen.  
  • Je bekijkt welke stappen nodig zijn voor het oplossen van het probleem en wat er nodig is om deze stappen effectief te kunnen zetten.  
  • Je zet samen met de jongere de benodigde stappen.   

Competenties  

Flexibiliteit in denken en doen: Flexibel kunnen zijn in communicatie en om kunnen gaan met verschillende typen mensen en organisaties. 

Oplossingsgericht: Met doorzettingsvermogen en creativiteit vind je oplossingen. Waar anderen bij de pakken neer gaan zitten, vind jij het leuk om te ontdekken hoe je van een obstakel een opstapje kunt maken.  

Geduld: Soms zie je een oplossing snel, soms duurt het even. Maar elke ervaring is er een die je helpt de volgende makkelijker te vinden. 

Samenwerken: Samenwerking is een sleutelelement, maar netwerken helpt je ook om niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Door elkaars netwerk in te zetten kunnen we voortborduren op het goede werk van de ander én dan net weer wat verder komen.  

Kunnen verbinden: Verbinden gaat over de juiste mensen op het juiste moment bij elkaar krijgen. Jezelf als instrument hiervoor kunnen inzetten, zodat binnen korte tijd de neuzen zoveel mogelijk dezelfde kant op staan. 

Oprechtheid: je wilt oprecht weten wat en waarom de ander doet wat hij/zij doet. 

Wat biedt Hematon jou?

Je maakt deel uit van een goed team waar professionaliteit en kwaliteit voorop staan. Je zult enkele korte trainingen volgen. Daarna ga je samen met de andere teckels in een aantal workshops aan de gang met rollenspellen en de casuïstiek. Je zult dit werk als vrijwilliger gaan doen. De vrijwilligers bestaan merendeels uit (ex)patiënten. We ondersteunen elkaar waar dat nodig is. Onkosten worden op declaratiebasis vergoed.

Heb je interesse? 

We zoeken op korte termijn 3 à 4 teckels. Na het selectieproces start je als vrijwilliger bij Stichting Hematon. Heb jij zin om onderdeel uit te maken van een groep van vrijwilligers die zich actief bezighoudt met het praktisch ondersteunen van jongeren met kanker? En ben je bereid om je voor tenminste een half jaar te verbinden aan dit project? Je bent van harte welkom om kennis te komen maken.

Spreekt dit je aan, stuur dan je CV en motivatiebrief naar José Leeuwenkamp

Wil je eerst meer weten over vrijwilligerswerk doen bij Hematon? Mail dan naar vrijwilligerscoordinatie@hematon.nl.

Jongeren

Weblogs

Lees de bijzondere verhalen van:

Meiran

Martijn