Tijd voor elkaar

Als je ziek bent gaat veel tijd en energie op aan onderzoeken, behandelingen en afspraken. Voel je daarover niet schuldig; het kan nu eenmaal niet anders. Probeer als gezin bewust gezamenlijk tijd in te plannen.

Bespreek op die momenten wat er gebeurd is, wat de komende week op stapel staat, maar ook hoe iedereen zich voelt. Als (zieke) ouder mag je best laten merken dat je verdrietig of in de war bent. Overspoel je kind echter niet met je gevoelens, laat vooral merken dat je het vervelend vindt als je er minder voor hem kunt zijn. Spoor je kind aan om vragen te stellen en zijn gevoelens te delen. Maar geef elkaar ook de ruimte om bepaalde gevoelens voor jezelf te houden.

In het ziekenhuis

Probeer als het kan betrokken te blijven bij je gezin, ook als je een tijdje in het ziekenhuis moet blijven. Regel een telefoon of laptop. Zo kunnen je kinderen contact met je opnemen als zij daar behoefte aan hebben en maak jij mee wat er thuis gebeurt. Komt je kind bij je op bezoek, bereid het dan voor op wat het te zien krijgt.