Toekomst

Maak je kind duidelijk dat er verschillende soorten kanker bestaan en dat veel mensen die kanker hebben beter worden. Tegelijkertijd is kanker onvoorspelbaar en kun je nooit met zekerheid zeggen wat je vooruitzichten zijn. Ga daarom vragen en gesprekken over de dood niet uit de weg.

Niet elk kind laat het merken als het zich zorgen maakt. Probeer te praten over wat je kind bezighoudt. Vindt hij dit lastig, dan kan je kind misschien eens praten met een deskundige of een lotgenoot.

Afscheid nemen 

Is er geen kans meer op genezing, dan komt er een moment waarop je afscheid moet nemen van elkaar. Probeer je kind hierop voor te bereiden. Hoe moeilijk ook, het is nog erger als je kind met het idee achter blijft dat iedereen het wist behalve hij. Geef je kind de ruimte om op zijn eigen manier te reageren, ook als dit je overvalt.  
 
Haal samen herinneringen op, bekijk foto’s of maak een tastbare herinnering voor je kind voor als jij er niet meer bent. Realiseer je wel dat dit energie kost en bedenk je dat het niet perfect hoeft te zijn, maar dat het om de intentie gaat