Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Smaak en voeding bij kanker

Voor meerdere ziektes relevant

Op 11 november 2021 organiseerde regio Noordwest samen met het Praethuys Alkmaar een informatiebijeenkomst Smaak een voeding bij kanker in de Vrijheidsheidskerk in Alkmaar.

Gezonde voeding en tips

Als eerste vertelde diëtiste Edith Meyering een algemeen geldend verhaal over wat gezonde voeding inhoudt en zij ging vervolgens in op de situatie van kankerpatiënten. Veel patiënten krijgen te maken met ongewenst gewichtsverlies. Ook mensen die overgewicht hadden, voordat ze ziek werden kunnen niet blij zijn met gewichtsverlies door kanker, want doorgaans verliest men geen vetweefsel maar spierweefsel. 
Voor alle patiënten geldt het advies: ga eens per week op de weegschaal staan en noteer het gewicht. Ook de aanbeveling om te (blijven) bewegen en om de gezonde voedingsmiddelen zoals groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten te eten geldt voor iedereen.

Door de ziekte of de behandeling ervaren veel mensen verandering in wat ze proeven en ruiken. Dat kan per dag verschillen en verschilt per persoon. Maar vaak wordt genoemd: weinig of niets proeven, het eten smaakt anders, eten voelt vreemd in de mond en een afkeer van bepaalde geuren en producten.

Verdeel het eten in kleinere porties over de dag, kauw goed, breng veel variatie aan, dien het eten mooi op, drink ruim voldoende en ga producten die je tegenstaan uit de weg. Wat ook kan helpen is om etenswaren met een neutrale smaak - zoals rijst of pasta - te kiezen, friszure dingen als komkommer of yoghurt toe te voegen en vaak bevalt koud beter dan warm. 

Voedingssupplementen

Vervolgens toonde Margreet Stroomer, verpleegkundig specialist oncologie, haar presentatie Medicijnen en voedingssupplementen, gelijk gebruiken?

Veel patiënten die een behandling tegen kanker ondergaan overwegen het gebruik van kruiden(geneesmiddelen) of voedingssupplementen omdat ze hun weerstand willen verhogen, zelf een actieve bijdrage willen leveren aan hun genezing en/of de bijwerkingen van de behandeling willen verzachten. Daar hebben behandelaars alle begrip voor, maar ze pleiten wel voor grote voorzichtigheid.

Zo is bekend dat Sint Janskruid de werking van chemotherapie verlaagt, Echinacea een averechts effect heeft bij leukemiebehandelingen en Ginseng de toxiteit van kankerbehandelingen kan verhogen. Kurkuma vermindert de werking van sommige chemotherapeutica zoals cyclofosfamide, dacarbazine en andere. (Met de aantekening dat een kleine hoeveelheid van kurkuma in gerechten geen kwaad kan.)

Vitamines A en C werken als anti-oxidanten, maar sommige kankerbehandelingen hebben dat oxidatieproces juist nodig. Vitamines en mineralen kunnen bestraling, chemotherapie en immunotherapie minder goed laten werken.

Visolie en cannabisproducten kunnen zowel een gunstige als ongunstige uitwerking hebben.

Margreet adviseert daarom dringend: als je door de behandeling niet voldoende kan eten of drinken - waardoor een tekort aan mineralen en vitamines kan ontstaan - overleg dan met je behandelaars over supplementen. Ga niet op eigen houtje experimenteren.

Meest gelezen

Meest recente artikelen