Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Afspraak nr. zoveel

Waldenström

Afgelopen woensdag (4 oktober) stond de afspraak gepland met de hematoloog.

Dus reden Karin en ik weer met onze auto vanuit het landelijke Krimpenerwaard de Randstedelijke drukte van Rotterdam door. In Schiedam werden we om 10.30 uur verwacht in het Franciscus Vlietland bij dr. van Zaanen. Een aardige, rustige man die de tijd voor je neemt en duidelijk uitlegt hoe het er voor staat. Hij wist mij te vertellen en liet zien op de computer dat mijn nierfunctie wat aan het teruglopen was. Veder was mijn IgM op gelopen van 27,9 naar 28,8. Hb is nu 8,2.
De verminderde nierfunctie kon ook liggen aan het feit dat ik kort voor het bloedprikken griep had gehad en minder gedronken. Maar om alles uit te sluiten wil hij ter controle bij de volgende afspraak over 6 maanden een echo laten maken naast het bloedprikken. Hij verwacht niet veel te zien, maar dan is het in ieder geval gecontroleerd. Wel werd mij geadviseerd meer te drinken. Dus de Dopper gaat weer overal mee naar toe.
Alle andere waardes waren stabiel, dus volgens de arts nog niets om je zorgen over te maken. Hij legde mij wel uit dat mochten we ooit weer over moeten gaan tot medicatie dat dit DRC of R-benda wordt en eventueel daarna zabrutinib/ibrutinib. Maar gelukkig zijn we zover nog lang niet!
Ik krijg zelf wel het gevoel dat het allemaal wat minder gaat. Meer last van spierpijn, sneller moe, slecht slapen en ik begin het ook sneller koud te krijgen.
Maar wanneer ik zoals gisteravond weer op het voetbalveld bij 7×7 rond ren, (ik voetbal sinds kort in Schoonhoven bij ReVeCo 4) lijkt het wel of ik veel meer conditie heb dan ik vermoed. Niet dat ik als een jonge god over het veld heen dartel, maar ik verbaasde mezelf dat ik maar door kon blijven rennen. Helaas verloren we het potje met 1-3, maar we hadden wel lekker gevoetbald. En zolang ik dat nog kan en voel, blijf ik dat doen.

Lees meer van Patrick

Ook interessant

 • Waldenström

  Vermoeidheid en het energiefabriekje

  Een van onze dochters stuurde mij de link van een artikel waarin werd uitgelegd wat het Amsterdamse UMC en de Vrije Universiteit hadden ontdekt bij long covid patiënten. In het kort komt het er op neer dat de mitochondriën, onze eigen energiefabriekjes, niet meer goed functioneren bij hen. Het gevolg is dat deze patiënten extreem vermoeid zijn na een inspanning. Zo te lezen is dit een doorbraak.

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  In de gloria

  In mijn avonturen als filosoferende huisvader heb ik ontdekt dat er meer is dan alleen toverstokken en spreuken. Niet dat ik een afkeer heb van Harry Potter, maar mijn voorleessessies bevatten ook porties filosofie.

 • Waldenström

  Daar is de kou weer!

  De winter is nog niet begonnen, maar de kou is er al wel. Zeker nu de temperaturen onder het vriespunt komen, begint het weer. En dan bedoel ik het getintel en gevoelloos worden van handen en voeten. Gevolg van de chemotherapie is dat ik nu met de neuropathie zit.