Amara View

Amara View. Een prachtige naam, waarvan de bedenker misschien ooit de titel 'Medewerker van de maand' heeft gekregen. Als je het voor het eerst hoort denk je eerder aan een plek met een betoverend uitzicht ergens in een warm land dan aan een kunststoffen beademingsmasker.

Of aan weervrouw Amara Onwuka, die me ook altijd aan een warm land doet denken, zeker sinds ze aan Expeditie Robinson mee heeft gedaan. Zou het masker naar haar vernoemd zijn?

Op de verpakking een foto van een knappe man die vredig in een fris opgemaakt bed op zijn rug ligt te slapen, het beademingsmasker met een hoofdband stevig gefixeerd. Aan het masker is een luchtslang bevestigd. Vrouwlief, nog knapper, met tevreden blik tegen hem aangeschurkt. Je zou het iedereen gunnen. De werkelijkheid is anders.

Wat de foto niet laat zien is de machine waaraan de luchtslang is bevestigd: naast het bed staat een tafeltje daarop een zwart apparaat ter grootte van een flinke paninigrill. Op de bovenkant een aanraakscherm van 10 bij 15 cm, zoals vroeger veel foto's afgedrukt werden. Ziet er gelikt uit. Onder het apparaat, op een andere plank, staat een reservoir met water om de lucht te bevochtigen. De slang die aan het masker zit loopt via het reservoir naar de machine.

De paninigrill regelt de ademhaling. Ik denk dat de vrouw op de foto doof is, want dat regelen gebeurt niet geluidloos. Naast de lucht die je hoort circuleren kunnen er ook nog allerlei alarmen gaan. In het ziekenhuis was er nog allerlei meetapparatuur aangesloten op mijn hoofd en een hand. Als ik draaide in mijn slaap ging het masker wel eens scheef staan, waardoor er lucht lekte: alarm! Even aan je kont krabben: alarm! Een droom vol avonturen: alarm en twee verpleegkundigen naast het bed. Ik heb ze niet verteld waarover de dromen gingen. Alleen dat het nette dromen waren. Je moet wat.

We hebben er lang over gedaan om te beslissen op nachtelijke beademing over te gaan uit angst dat het helemaal mis zou gaan. Dat is 300% meegevallen. Ik ben makkelijker te beademen dan de dokter had verwacht. Het voorzichtige resultaat is dat ik me 's morgens stukken beter voel en dat de CO2 in mijn bloed dan zo goed als genormaliseerd is. Helaas van korte duur: als ik de beademing stop stijgt de waarde weer snel. Daarom is het overdag eigenlijk ook nodig. Een tegenvaller. Ben ik nog niet aan toe.

Op een website las ik: met het design van de full face masker is het mogelijk om uw bril op te zetten, te lezen en tv te kijken voor het slapen gaan. Nóg een argument om het zo snel mogelijk aan te schaffen, al heb ik geen televisie op mijn kamer. Dat je niet kunt praten met het masker op en dat je er een enorm droge mond van krijgt blijft onvermeld, maar ik zal er verder niet over zeuren, want wat moet dat moet. Nou ja, misschien af en toe. Ik ben ook maar een mens.

Het wachten is nu op een masker met wifi zodat je de alarmen uit kunt zetten zonder op de tast naar een knop te zoeken. Of een bijpassende slaapmuts die je zonder verlies van comfort kunt dragen. Dat is toch wel het minste.

Bron: Ernst Jan

Ook interessant

 • Multipel myeloom

  Drie maal ontslag ........

  Een paar weken geleden bij de vaatchirurg geweest, gisteren naar de cardioloog en vandaag de oogarts bezocht en alle drie waren zo tevreden dat ik voorgoed of voor langere tijd met ontslag mag.

 • Waldenström

  Een factor van belang?

  Om maar te beginnen waar ik de vorige keer geëindigd ben, de 4-daagse heb ik niet kunnen lopen. De liesblessure bleek een liesbreuk te zijn en na de operatie had ik onvoldoende tijd om te trainen. Ik schuif de 10e keer gewoon nog een jaartje op.

 • Multipel myeloom

  Terug van Rhodos ...

  Een paar weken geleden bij de vaatchirurg geweest, gisteren naar de cardioloog en vandaag de oogarts bezocht en alle drie waren zo tevreden dat ik voorgoed of voor langere tijd met ontslag mag.