De stamcellen zijn weer thuis

Vandaag heb ik mijn eigen stamcellen weer teruggekregen in het bijzijn van Tonia en Patricia. Het zijn er ongeveer 2,6 miljoen stuks, gevat in 6 zakjes. 

Elk zakje duurt ongeveer 10 minuten en komt binnen via een z.g. picc-lijn. Deze stamcellen genezen NIET, maar zorgen er wel voor dat er weer cellen aangemaakt kunnen worden. Dat zou onmogelijk zijn na de zware chemo (melfalan) van afgelopen dinsdag. Deze stamcellen vinden zelf de weg naar het beenmerg terug maar Het duurt vervolgens nog wel 10 tot 14 dagen voordat er voldoende cellen aangemaakt worden. Dit is een kwetsbare tijd omdat je weerstand ook 0,0 is. Zieke mensen mogen niet op visite komen.

Morgen ga ik naar de isoleer van het OLVG-West Hematologie 6A (het voormalige Lucas ziekenhuis) Hier moet ik blijven totdat de waardes weer normaal zijn. Meestal duurt dat 14 tot 21 dagen na de stamceltransplantatie. Wat kan ik verwachten? Deze periode wordt de dip genoemd. Je kan heel ziek worden, maar dat hoeft niet. Iedereen reageert er weer anders op. Ik moet het dus maar even afwachten.

Ook met de neurophatie maak ik vorderingen. Ik heb nieuwe medicatie gekregen en deze werken al een stuk beter. Ik ben dus ook hier weer een stap verder. Deze hulp kreeg ik van dokter Zwart van de pijnpoli via de zaalarts Charlotte Korst. En daar ben ik heel blij mee. Maar ik ben er nog niet, de medicijnen zijn zwaar, dus ik wil ook weer afbouwen.

Dus voor nu, op weg naar 'de dip' maar ook naar herstel.

Bron: Tom

Ook interessant

 • Multipel myeloom

  Drie maal ontslag ........

  Een paar weken geleden bij de vaatchirurg geweest, gisteren naar de cardioloog en vandaag de oogarts bezocht en alle drie waren zo tevreden dat ik voorgoed of voor langere tijd met ontslag mag.

 • Waldenström

  Een factor van belang?

  Om maar te beginnen waar ik de vorige keer geëindigd ben, de 4-daagse heb ik niet kunnen lopen. De liesblessure bleek een liesbreuk te zijn en na de operatie had ik onvoldoende tijd om te trainen. Ik schuif de 10e keer gewoon nog een jaartje op.

 • Multipel myeloom

  Terug van Rhodos ...

  Een paar weken geleden bij de vaatchirurg geweest, gisteren naar de cardioloog en vandaag de oogarts bezocht en alle drie waren zo tevreden dat ik voorgoed of voor langere tijd met ontslag mag.