Ik wil heel graag pijn lijden

Leukemie, Stamceltransplantatie

Terwijl ze de bank als trampoline gebruikte schreeuwde ze het uit. ‘Papa, ik wil heel graag pijn hebben!’ Het leek een grapje. Ik dacht dat ze solliciteerde naar de kieteldood. Voor ik mijn klauwen in haar zette sloeg de verwarring toe. Wat bedoelde ze hier nu weer mee?

Sterk
‘Nou, jij zegt altijd dat je van pijn sterker wordt’ zei ze in alle ernst ‘en ik wil heel graag sterk zijn.’ Met haar ambitie zit het wel goed en ik zette de ontspanning in door uit te leggen dat pijn niet altijd in het lichaam zit, maar ook in je denken. ‘Alleen al omdat je heel graag iets wilt, dan heb je al pijn. Dus hoe minder je wilt, hoe vrijer je voelt.’ Ze deed alsof ze het begreep en wees me op haar biceps. ‘Voel eens hoe sterk ik nu ben.’

Wensdenken
Is het een ijdele poging om kinderen van amper vijf jaar de lessen van oude denkers en boeddhisten uit te leggen? De logica is voor veel volwassenen al een opgave, daarom kan je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Voor je het weet val je voor de uiterlijkheden van de spierballen als een vorm van kracht. Als je het maar graag genoeg wilt, dan kom je er wel. Tot je doodmoe van het wensdenken alleen nog maar teleurgesteld kan zijn.

Leren
Onze teleurstellingen maken wie we zijn. Niet perse sterker of wijzer, je kan er net zo goed bitter of vol zelfmedelijden van worden. Dit laatste zie ik helaas maar al te vaak en ik vraag me af waarom we onszelf zoveel pijnigen zonder er iets van te leren. Daarom zal die kleine masochist van mij nog veel lessen krijgen. Dat zal haar zeker niet pijnvrij maken, dat bestaat niet, zolang ze maar kan kiezen welk lijden het leven de moeite waard maakt.

Lees verder op de weblog van Martijn

Ook interessant

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  Het zit er weer op

  Vanaf begin september heb ik behoorlijk moeten afzien omdat de Kahler me weer eens flink te pakken had. Dit maal door diverse plasmacytomen in de buik.

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  Daar doen we het voor ...

  Eindelijk na een periode van afzien sinds 12 september kreeg ik gisteren de uitslag van een tussentijds onderzoek.

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  Hoezo veerkracht?

  De liefde voor mijn bank was de voorgaande weken veel te groot, tot de bronchitis begon te temperen en ik vanzelf een hekel kreeg aan dat voortdurende gehang.