Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Ik wil heel graag pijn lijden

Leukemie, Stamceltransplantatie

Terwijl ze de bank als trampoline gebruikte schreeuwde ze het uit. ‘Papa, ik wil heel graag pijn hebben!’ Het leek een grapje. Ik dacht dat ze solliciteerde naar de kieteldood. Voor ik mijn klauwen in haar zette sloeg de verwarring toe. Wat bedoelde ze hier nu weer mee?

Sterk
‘Nou, jij zegt altijd dat je van pijn sterker wordt’ zei ze in alle ernst ‘en ik wil heel graag sterk zijn.’ Met haar ambitie zit het wel goed en ik zette de ontspanning in door uit te leggen dat pijn niet altijd in het lichaam zit, maar ook in je denken. ‘Alleen al omdat je heel graag iets wilt, dan heb je al pijn. Dus hoe minder je wilt, hoe vrijer je voelt.’ Ze deed alsof ze het begreep en wees me op haar biceps. ‘Voel eens hoe sterk ik nu ben.’

Wensdenken
Is het een ijdele poging om kinderen van amper vijf jaar de lessen van oude denkers en boeddhisten uit te leggen? De logica is voor veel volwassenen al een opgave, daarom kan je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Voor je het weet val je voor de uiterlijkheden van de spierballen als een vorm van kracht. Als je het maar graag genoeg wilt, dan kom je er wel. Tot je doodmoe van het wensdenken alleen nog maar teleurgesteld kan zijn.

Leren
Onze teleurstellingen maken wie we zijn. Niet perse sterker of wijzer, je kan er net zo goed bitter of vol zelfmedelijden van worden. Dit laatste zie ik helaas maar al te vaak en ik vraag me af waarom we onszelf zoveel pijnigen zonder er iets van te leren. Daarom zal die kleine masochist van mij nog veel lessen krijgen. Dat zal haar zeker niet pijnvrij maken, dat bestaat niet, zolang ze maar kan kiezen welk lijden het leven de moeite waard maakt.

Lees verder op de weblog van Martijn

Ook interessant

 • Waldenström

  Wat nog meer?

  Afgelopen week weer controle gehad. De uitslagen van het bloedprikken had ik al gezien en deze waren gewoon goed. Puntje voor Gelre ziekenhuis.
  De uitslagen staan tegenwoordig mooi op tijd in ‘Mijn Gelre’ zodat ik tijd heb om eventuele vragen te formuleren voor het consult.
   

 • Waldenström

  Vermoeidheid en het energiefabriekje

  Een van onze dochters stuurde mij de link van een artikel waarin werd uitgelegd wat het Amsterdamse UMC en de Vrije Universiteit hadden ontdekt bij long covid patiënten. In het kort komt het er op neer dat de mitochondriën, onze eigen energiefabriekjes, niet meer goed functioneren bij hen. Het gevolg is dat deze patiënten extreem vermoeid zijn na een inspanning. Zo te lezen is dit een doorbraak.

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  In de gloria

  In mijn avonturen als filosoferende huisvader heb ik ontdekt dat er meer is dan alleen toverstokken en spreuken. Niet dat ik een afkeer heb van Harry Potter, maar mijn voorleessessies bevatten ook porties filosofie.