Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Ik wil heel graag pijn lijden

Leukemie, Stamceltransplantatie

Terwijl ze de bank als trampoline gebruikte schreeuwde ze het uit. ‘Papa, ik wil heel graag pijn hebben!’ Het leek een grapje. Ik dacht dat ze solliciteerde naar de kieteldood. Voor ik mijn klauwen in haar zette sloeg de verwarring toe. Wat bedoelde ze hier nu weer mee?

Sterk
‘Nou, jij zegt altijd dat je van pijn sterker wordt’ zei ze in alle ernst ‘en ik wil heel graag sterk zijn.’ Met haar ambitie zit het wel goed en ik zette de ontspanning in door uit te leggen dat pijn niet altijd in het lichaam zit, maar ook in je denken. ‘Alleen al omdat je heel graag iets wilt, dan heb je al pijn. Dus hoe minder je wilt, hoe vrijer je voelt.’ Ze deed alsof ze het begreep en wees me op haar biceps. ‘Voel eens hoe sterk ik nu ben.’

Wensdenken
Is het een ijdele poging om kinderen van amper vijf jaar de lessen van oude denkers en boeddhisten uit te leggen? De logica is voor veel volwassenen al een opgave, daarom kan je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Voor je het weet val je voor de uiterlijkheden van de spierballen als een vorm van kracht. Als je het maar graag genoeg wilt, dan kom je er wel. Tot je doodmoe van het wensdenken alleen nog maar teleurgesteld kan zijn.

Leren
Onze teleurstellingen maken wie we zijn. Niet perse sterker of wijzer, je kan er net zo goed bitter of vol zelfmedelijden van worden. Dit laatste zie ik helaas maar al te vaak en ik vraag me af waarom we onszelf zoveel pijnigen zonder er iets van te leren. Daarom zal die kleine masochist van mij nog veel lessen krijgen. Dat zal haar zeker niet pijnvrij maken, dat bestaat niet, zolang ze maar kan kiezen welk lijden het leven de moeite waard maakt.

Lees verder op de weblog van Martijn

Ook interessant

 • Waldenström

  Daar zijn we weer!

  De laatste update is al bijna een jaar geleden. Toch is er best het één en ander gebeurd. Schreef ik de laatst keer dat ik de oliebollenloop eind van het jaar mee wilde doen, als ik maar niet geblesseerd raakte. Nou, dat is niet gelukt.

 • Waldenström

  Het gaat prima

  Een weekje Oostenrijk met prachtig weer. Een paar dagen motorrijden, wandelen en een dagje Innsbruck. Van vermoeidheid weinig last alhoewel het wandelen in de bergen wat minder florissant gaat dan in het verleden. Maar goed, prachtig weer met een klein buitje erbij en lekker rustig. Kortom ideaal. Eenmaal weer thuis slaat de vermoeidheid toch wel weer toe. Maar na een paar dagen is dat ook weer over.

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  Vervreemding en zelfexpressie: Het existentialisme van David Bowie

  Iedereen moet wel eens een gevoel gehad hebben van wat doe ik hier? Wat stelt dit leven voor? Of, wat zijn de dingen om mij heen toch raar! Deze vragen kunnen een heel vervreemdend gevoel opwekken. Voor je wegzakt in een existentiële crisis zou je Dostojewski of Jean-Paul Sartre kunnen lezen, maar heb je al eens gedacht aan David Bowie?