Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

In de gloria

Leukemie, Stamceltransplantatie

In mijn avonturen als filosoferende huisvader heb ik ontdekt dat er meer is dan alleen toverstokken en spreuken. Niet dat ik een afkeer heb van Harry Potter, maar mijn voorleessessies bevatten ook porties filosofie.

Niet dat ik een afkeer heb van Harry Potter, maar mijn voorleessessies bevatten ook porties filosofie. De stoïcijnen, Kant en Nietzsche, je kan niet vroeg genoeg beginnen te praten over hun ideeën, want in een volwassen leven kan je niet meer zonder levenskunst om je eigen weg te vinden, tegenslagen op te vangen en te weten wat belangrijk is.

Socrates
Daar zit ik dan, naast het bed van mijn zevenjarige dochter, voorlezend over het leven van Socrates. Hij, de man die meer vragen stelde dan een nieuwsgierig kind: Wat is rechtvaardigheid? Wat weet ik zeker? Wat is liefde? Ons hoofdstuk draait vandaag om de prangende vraag of het belangrijk is om lang te leven. Haar antwoord? “Ja, dat is heel belangrijk, want we zingen toch altijd: Lang zal ze leven!”

Goed leven
Natuurlijk zingen we “Lang zal ze leven,” maar ik voel de noodzaak om haar voorzichtig uit Plato’s grot te leiden. Wat heb je aan een lang leven als je ziek bent? Of als je alleen maar moet werken om eten te kunnen kopen? Is het niet beter om een goed leven te hebben, ongeacht de lengte ervan?

Eenvoud
Voor mij is twijfel het begin van wijsheid, maar voor haar nog niet. ‘Oké, een goed leven is veel belangrijker dan een lang leven.’ En als ik haar vraag wat je dan nodig hebt voor een goed leven, komt het antwoord zonder aarzeling: lief zijn en flink zijn. En dan zingen we “Goed zal ze leven, goed zal ze leven, goed zal ze leven, in de gloria!” In deze eenvoud vindt zij de antwoorden. Daar mag ik nog een voorbeeld aan nemen.

Lees verder op de weblog van Martijn

Ook interessant

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  Wijsheid in Weerbaarheid

  De afgelopen week is de Stip it-actie van start gegaan op Zapp/NPO3, een bewustwordingscampagne waarbij mensen worden opgeroepen om vier stippen op hun hand te zetten.

 • Waldenström

  Ik mag niet klagen, maar ...

  Vorige week weer voor de zoveelste uitslag bij de dokter geweest en de uitslag was volgens de hematoloog weer bevredigend, dus was dat voor mij ook het geval.

 • Waldenström

  Wat nog meer?

  Afgelopen week weer controle gehad. De uitslagen van het bloedprikken had ik al gezien en deze waren gewoon goed. Puntje voor Gelre ziekenhuis.
  De uitslagen staan tegenwoordig mooi op tijd in ‘Mijn Gelre’ zodat ik tijd heb om eventuele vragen te formuleren voor het consult.