Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

In de gloria

Leukemie, Stamceltransplantatie

In mijn avonturen als filosoferende huisvader heb ik ontdekt dat er meer is dan alleen toverstokken en spreuken. Niet dat ik een afkeer heb van Harry Potter, maar mijn voorleessessies bevatten ook porties filosofie.

Niet dat ik een afkeer heb van Harry Potter, maar mijn voorleessessies bevatten ook porties filosofie. De stoïcijnen, Kant en Nietzsche, je kan niet vroeg genoeg beginnen te praten over hun ideeën, want in een volwassen leven kan je niet meer zonder levenskunst om je eigen weg te vinden, tegenslagen op te vangen en te weten wat belangrijk is.

Socrates
Daar zit ik dan, naast het bed van mijn zevenjarige dochter, voorlezend over het leven van Socrates. Hij, de man die meer vragen stelde dan een nieuwsgierig kind: Wat is rechtvaardigheid? Wat weet ik zeker? Wat is liefde? Ons hoofdstuk draait vandaag om de prangende vraag of het belangrijk is om lang te leven. Haar antwoord? “Ja, dat is heel belangrijk, want we zingen toch altijd: Lang zal ze leven!”

Goed leven
Natuurlijk zingen we “Lang zal ze leven,” maar ik voel de noodzaak om haar voorzichtig uit Plato’s grot te leiden. Wat heb je aan een lang leven als je ziek bent? Of als je alleen maar moet werken om eten te kunnen kopen? Is het niet beter om een goed leven te hebben, ongeacht de lengte ervan?

Eenvoud
Voor mij is twijfel het begin van wijsheid, maar voor haar nog niet. ‘Oké, een goed leven is veel belangrijker dan een lang leven.’ En als ik haar vraag wat je dan nodig hebt voor een goed leven, komt het antwoord zonder aarzeling: lief zijn en flink zijn. En dan zingen we “Goed zal ze leven, goed zal ze leven, goed zal ze leven, in de gloria!” In deze eenvoud vindt zij de antwoorden. Daar mag ik nog een voorbeeld aan nemen.

Lees verder op de weblog van Martijn

Ook interessant

 • Waldenström

  Wat nog meer?

  Afgelopen week weer controle gehad. De uitslagen van het bloedprikken had ik al gezien en deze waren gewoon goed. Puntje voor Gelre ziekenhuis.
  De uitslagen staan tegenwoordig mooi op tijd in ‘Mijn Gelre’ zodat ik tijd heb om eventuele vragen te formuleren voor het consult.
   

 • Waldenström

  Vermoeidheid en het energiefabriekje

  Een van onze dochters stuurde mij de link van een artikel waarin werd uitgelegd wat het Amsterdamse UMC en de Vrije Universiteit hadden ontdekt bij long covid patiënten. In het kort komt het er op neer dat de mitochondriën, onze eigen energiefabriekjes, niet meer goed functioneren bij hen. Het gevolg is dat deze patiënten extreem vermoeid zijn na een inspanning. Zo te lezen is dit een doorbraak.

 • Waldenström

  Daar is de kou weer!

  De winter is nog niet begonnen, maar de kou is er al wel. Zeker nu de temperaturen onder het vriespunt komen, begint het weer. En dan bedoel ik het getintel en gevoelloos worden van handen en voeten. Gevolg van de chemotherapie is dat ik nu met de neuropathie zit.