opname stamceltransplantatie

Alle vier kuren zijn ondertussen achter de rug. Sinds 3 weken geen kuren meer en geen medicatie. Nu merk je weer wat deze medicatie met je doet. 

Sinds ik gestopt ben, voel ik me weer een stuk beter en heb weer zin om iets te ondernemen. Dit gaat echter niet lang duren want maandag 14 november word ik opgenomen voor de sct. (stamceltransplantatie)

Afgelopen woensdag de gehele dag in het Radboudumc geweest voor diverse onderzoeken en afspraken. O.a. beenmergpunctie, longfoto's, ejectiefractie en een ecg. Verder een rondleiding gehad op de verpleegafdeling. Een gesprek met de hematologieverpleegkundige, die het gehele traject begeleid. Als laatste een afspraak met mijn arts, voor een lichamelijk onderzoek en om de uitslagen te bespreken. Deze waren allemaal in orde en niets staat nu dus nog in de weg om te starten met de sct.

Hoe gaan de komende weken er nu uitzien? Maandagochtend 14/11 word ik opgenomen op de verpleegafdeling Hematologie. Op deze afdeling liggen maximaal 28 patiënten in isoleerkamers. De afdeling en elke kamer is d.m.v. een sluis bereikbaar en is voorzien van een een overdruksysteem om ongewenste bacteriën etc buiten te houden.

Op deze dag wordt er onder plaatselijke verdoving een centrale veneuze catheter of 'lange lijn' inbracht. Dit is een slang die rechtstreeks in een grote ader geplaatst wordt en boven het sleutelbeen naar buiten komt. Aan deze lijn zitten diverse aansluitpunten. Hierdoor wordt de chemo toegediend, maar ook eventueel bloedplaatjes, antibiotica of vloeibaar eten indien dit later nodig mocht zijn. Tevens wordt hij natuurlijk gebruikt voor de afname van bloed.

Op dag 2, volgt de toediening van een hoge dosis chemo. (Melfalan) Deze chemo dood binnen enkele dagen het complete beenmerg. De botten worden dus hol. Hiermee is ook mijn complete weerstand weg en is er geen bescherming meer tegen bacteriën en virussen. Vandaar de geïsoleerde verpleging.

Dag 3 is een rustdag en op dag 4 worden mijn stamcellen die 2,5 jaar geleden 'geoogst' zijn, in mijn bloedbaan gebracht. Deze zullen hun weg naar de botten vinden en daar uiteindelijk nieuwe bloedcellen (rode, witte en bloedplaatjes) gaan produceren. Na ongeveer 10 tot 12 dagen moeten deze meetbaar worden in het bloed. Dan is het wachten totdat de witte bloedcellen een bepaald niveau bereikt hebben en mij weer kunnen beschermen tegen bacteriën en virussen.

Al met al zal de opname, mits geen complicaties tussen de 3 en 4 weken duren.

De komende weken zal ik vaker wat van me laten horen, want ik heb me voorgenomen om gedurende de behandeling dagelijks wat te posten.

Bron: Bas

Ook interessant

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  Het beloofde vervolg . . .

  Gisterenmiddag een gastroscopie gehad in het Amphia. Ditmaal zonder noemenswaardige verdoving. Best wel interessant on mee te kijken naar de binnenkant van je lijf.

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  Paar daagjes logeren . . .

  Afgelopen vier dagen wezen logeren in het Amphia hotel in Breda. Schitterende lokatie, prachtige kamer, eten was goed, prima verzorging en de klantvriendelijkheid top. 

 • Waldenström

  In tijden van corona . . . .

  Het is alweer en tijd geleden dat ik wat heb geschreven zie ik. Geen nieuws is goed nieuws, zegt mijn vader altijd. En inderdaad, dat is ook nu het geval.