opname stamceltransplantatie

Alle vier kuren zijn ondertussen achter de rug. Sinds 3 weken geen kuren meer en geen medicatie. Nu merk je weer wat deze medicatie met je doet. 

Sinds ik gestopt ben, voel ik me weer een stuk beter en heb weer zin om iets te ondernemen. Dit gaat echter niet lang duren want maandag 14 november word ik opgenomen voor de sct. (stamceltransplantatie)

Afgelopen woensdag de gehele dag in het Radboudumc geweest voor diverse onderzoeken en afspraken. O.a. beenmergpunctie, longfoto's, ejectiefractie en een ecg. Verder een rondleiding gehad op de verpleegafdeling. Een gesprek met de hematologieverpleegkundige, die het gehele traject begeleid. Als laatste een afspraak met mijn arts, voor een lichamelijk onderzoek en om de uitslagen te bespreken. Deze waren allemaal in orde en niets staat nu dus nog in de weg om te starten met de sct.

Hoe gaan de komende weken er nu uitzien? Maandagochtend 14/11 word ik opgenomen op de verpleegafdeling Hematologie. Op deze afdeling liggen maximaal 28 patiënten in isoleerkamers. De afdeling en elke kamer is d.m.v. een sluis bereikbaar en is voorzien van een een overdruksysteem om ongewenste bacteriën etc buiten te houden.

Op deze dag wordt er onder plaatselijke verdoving een centrale veneuze catheter of 'lange lijn' inbracht. Dit is een slang die rechtstreeks in een grote ader geplaatst wordt en boven het sleutelbeen naar buiten komt. Aan deze lijn zitten diverse aansluitpunten. Hierdoor wordt de chemo toegediend, maar ook eventueel bloedplaatjes, antibiotica of vloeibaar eten indien dit later nodig mocht zijn. Tevens wordt hij natuurlijk gebruikt voor de afname van bloed.

Op dag 2, volgt de toediening van een hoge dosis chemo. (Melfalan) Deze chemo dood binnen enkele dagen het complete beenmerg. De botten worden dus hol. Hiermee is ook mijn complete weerstand weg en is er geen bescherming meer tegen bacteriën en virussen. Vandaar de geïsoleerde verpleging.

Dag 3 is een rustdag en op dag 4 worden mijn stamcellen die 2,5 jaar geleden 'geoogst' zijn, in mijn bloedbaan gebracht. Deze zullen hun weg naar de botten vinden en daar uiteindelijk nieuwe bloedcellen (rode, witte en bloedplaatjes) gaan produceren. Na ongeveer 10 tot 12 dagen moeten deze meetbaar worden in het bloed. Dan is het wachten totdat de witte bloedcellen een bepaald niveau bereikt hebben en mij weer kunnen beschermen tegen bacteriën en virussen.

Al met al zal de opname, mits geen complicaties tussen de 3 en 4 weken duren.

De komende weken zal ik vaker wat van me laten horen, want ik heb me voorgenomen om gedurende de behandeling dagelijks wat te posten.

Bron: Bas

Ook interessant

 • Multipel myeloom

  Drie maal ontslag ........

  Een paar weken geleden bij de vaatchirurg geweest, gisteren naar de cardioloog en vandaag de oogarts bezocht en alle drie waren zo tevreden dat ik voorgoed of voor langere tijd met ontslag mag.

 • Waldenström

  Een factor van belang?

  Om maar te beginnen waar ik de vorige keer geëindigd ben, de 4-daagse heb ik niet kunnen lopen. De liesblessure bleek een liesbreuk te zijn en na de operatie had ik onvoldoende tijd om te trainen. Ik schuif de 10e keer gewoon nog een jaartje op.

 • Multipel myeloom

  Terug van Rhodos ...

  Een paar weken geleden bij de vaatchirurg geweest, gisteren naar de cardioloog en vandaag de oogarts bezocht en alle drie waren zo tevreden dat ik voorgoed of voor langere tijd met ontslag mag.