Opnieuw complicaties

Vorige week had ik een paar keer last van een onregelmatige, nogal hoge hartslag. Daarbij kwam, dat ik vanaf zondagmiddag mijn eten en drinken niet meer binnen kon houden. 

Alles wat ik at of dronk kwam er na enige tijd weer uit, zonder dat ik uitgesproken misselijk was. Reden genoeg in elk geval om maandag contact te zoeken met mijn huisarts. Die heeft ter plekke een hartfilmpje gemaakt. Dat zag er niet goed uit, de frequentie was erg hoog, rond 170 in rust. En mijn bloeddruk was juist heel laag. Er is direct contact gezocht met de dienstdoende hematoloog in het LUMC en die heeft gelijk een ambulance geregeld om me op te halen. Op de spoedeisende hulp  is alles bekeken en gemeten en is geprobeerd alles weer tot rust te krijgen. Dat lukte en ik mocht gelukkig weer naar huis, met een recept voor weer een nieuw medicijn dat hartfibrillaties moet voorkomen (verapamil). Ik kan nu ook de cardioloog toevoegen aan de lijst van specialisten waarbij ik onder behandeling of controle ben.

Mijn hartproblemen zijn mogelijk de oorzaak van de misselijkheid, al kan het ook een virus geweest zijn. Voor nu lijkt alles weer in orde. Nader onderzoek naar de oorzaak van de ritmestoornissen is wel nodig, daar staat inmiddels een afspraak voor gepland. Een mogelijke oorzaak van de ritmestoornissen is de AmBisome, het antischimmelmiddel dat ik nu al ruim 12 weken dagelijks toegediend krijg. Dit middel lijkt wel te werken, al gaat het langzaam. Op een CT-scan die vorige week gemaakt is, zijn nog restanten van de schimmelinfectie in mijn longen te zien. De behandeling gaat door totdat alles is opgeruimd.

Vandaag stond weer een bezoek aan de hematoloog gepland. Er is weer een beenmergpunctie uitgevoerd om de voortgang van de behandeling van de Kahler te kunnen bekijken. Er is opnieuw een bloedtransfusie gepland, omdat mijn energieniveau opnieuw flink is afgenomen. Die transfusie krijg ik morgen. Op de CT-scan is ook te zien dat, zoals we al vermoedden, twee van mijn rugwervels inderdaad ingezakt zijn. Die inzakkingen veroorzaken veel pijnklachten. Er wordt een afspraak bij orthopedie gemaakt om hier verder naar te kijken en mogelijk een behandeling te geven die de pijn vermindert.

Over twee weken staat een nieuwe afspraak bij hematologie gepland. Dan krijgen we de uitslagen van het beenmerg- en bloedonderzoek van vandaag te horen en weten we hopelijk of de pomalidomide-behandeling tegen de Kahler verder effect heeft.

Bron: Jaco

Ook interessant

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  Het beloofde vervolg . . .

  Gisterenmiddag een gastroscopie gehad in het Amphia. Ditmaal zonder noemenswaardige verdoving. Best wel interessant on mee te kijken naar de binnenkant van je lijf.

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  Paar daagjes logeren . . .

  Afgelopen vier dagen wezen logeren in het Amphia hotel in Breda. Schitterende lokatie, prachtige kamer, eten was goed, prima verzorging en de klantvriendelijkheid top. 

 • Waldenström

  In tijden van corona . . . .

  Het is alweer en tijd geleden dat ik wat heb geschreven zie ik. Geen nieuws is goed nieuws, zegt mijn vader altijd. En inderdaad, dat is ook nu het geval.