Remissie

Leukemie

Vanmorgen zijn we in het ziekenhuis voor een consult geweest en het is allemaal een stuk positiever dan er 3 weken geleden werd ingeschat op basis van de standaard bloedcontrole. 

In het FISH (Fluorescentie-in-situhybridisatie) onderzoek uit Leiden zijn geen afwijkende cellen meer gevonden en de conclusie luidt daar dan ook: 'Cytogenetisch gezien is er dus sprake van remissie'. Als ik niet mee had gedaan aan de HOVON 140 studie was het hierbij gebleven. In Kiel (Duitsland) doen ze een molecular onderzoek voor deze studie en daaruit blijkt dat er nog wel een paar procenten CLL cellen in het beenmerg zijn achtergebleven maar het is mij nu ook duidelijk dat de chemo wel tot een half jaar na de laatste kuur door kan werken.

Mijn bloedplaatjes, hemoglobine (9,1) en (overige) leukocyten zijn verder gestegen en dat is ook goed nieuws. Concreet houdt dit in dat ik voorlopig geen nieuwe behandeling nodig heb en dat ik voorlopig weer in wait-and-see zit.

Bron: Ronald

Ook interessant

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  Soms maak je wat mee ...

  Ik heb in de loop van de afgelopen 15 jaar soms hele gekke dingen meegemaakt, op medisch gebied wel te verstaan. Mijn grote voordeel om getrouwd te zijn met een voormalig verpleegkundige is dat zij mij minsten drie keer van de dood gered heeft.

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  Drie maal ontslag ........

  Een paar weken geleden bij de vaatchirurg geweest, gisteren naar de cardioloog en vandaag de oogarts bezocht en alle drie waren zo tevreden dat ik voorgoed of voor langere tijd met ontslag mag.

 • Waldenström

  Een factor van belang?

  Om maar te beginnen waar ik de vorige keer geëindigd ben, de 4-daagse heb ik niet kunnen lopen. De liesblessure bleek een liesbreuk te zijn en na de operatie had ik onvoldoende tijd om te trainen. Ik schuif de 10e keer gewoon nog een jaartje op.