Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Vermoeidheid en het energiefabriekje

Waldenström

Een van onze dochters stuurde mij de link van een artikel waarin werd uitgelegd wat het Amsterdamse UMC en de Vrije Universiteit hadden ontdekt bij long covid patiënten. In het kort komt het er op neer dat de mitochondriën, onze eigen energiefabriekjes, niet meer goed functioneren bij hen. Het gevolg is dat deze patiënten extreem vermoeid zijn na een inspanning. Zo te lezen is dit een doorbraak.

In 2017 schreef ik in dit blog al eens dat vermoeidheid een duiveltje is met vele gezichten waarvan de oorzaak bij kankerpatiënten eigenlijk niet bekend is.  Zelf heb ik aan mijn hematoloog vaker het probleem van vermoeidheid voorgelegd maar een verklaring kon ze niet geven.

In dit blog heb ik al meerdere keren aangegeven dat het naar mijn mening geen vermoeidheid is maar een ernstig gebrek aan energie. Let wel de effecten zijn hetzelfde. Zelf associeer ik vermoeidheid namelijk met inspanning en bij kankerpatiënten is vermoeidheid een bijna dagelijks fenomeen met weinig of geen inspanning. Maar als je energiefabriekjes slecht werken heb je gewoon een probleem.

Met dit in gedachten las ik het artikel en kwam bij mij de vraag op of bij kankerpatiënten de vermoeidheid niet dezelfde oorzaak heeft namelijk het niet goed functioneren van onze  energiefabriekjes. Geen idee of hier ooit onderzoek naar gedaan is bij kankerpatiënten maar als dit nog niet gedaan is dan lijkt het mij toch een goed idee dat hier naar gekeken wordt. Per slot van rekening moet onze vermoeidheid toch ergens vandaan komen. Als bij kankerpatiënten al wel onderzoek naar de energiefabriekjes is gedaan en dit toch niets heeft opgeleverd dan is nader onderzoek zeer gewenst. Het onderzoek van het Amsterdamse UMC en de Vrije Universiteit heeft namelijk overduidelijk aangetoond dat vermoeidheid een oorzaak heeft. Ook bij kankerpatiënten moet er dus een aanwijsbare oorzaak zijn.

Is de wens de vader van de gedachte of gloort er, ook voor kankerpatiënten en patiënten met het  chronisch vermoeidheidssyndroom e.d., naar aanleiding van dit onderzoek toch hoop aan de horizon?

Groeten Johan

Ook interessant

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  Wijsheid in Weerbaarheid

  De afgelopen week is de Stip it-actie van start gegaan op Zapp/NPO3, een bewustwordingscampagne waarbij mensen worden opgeroepen om vier stippen op hun hand te zetten.

 • Waldenström

  Ik mag niet klagen, maar ...

  Vorige week weer voor de zoveelste uitslag bij de dokter geweest en de uitslag was volgens de hematoloog weer bevredigend, dus was dat voor mij ook het geval.

 • Waldenström

  Wat nog meer?

  Afgelopen week weer controle gehad. De uitslagen van het bloedprikken had ik al gezien en deze waren gewoon goed. Puntje voor Gelre ziekenhuis.
  De uitslagen staan tegenwoordig mooi op tijd in ‘Mijn Gelre’ zodat ik tijd heb om eventuele vragen te formuleren voor het consult.