Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Vervreemding en zelfexpressie: Het existentialisme van David Bowie

Leukemie, Stamceltransplantatie

Iedereen moet wel eens een gevoel gehad hebben van wat doe ik hier? Wat stelt dit leven voor? Of, wat zijn de dingen om mij heen toch raar! Deze vragen kunnen een heel vervreemdend gevoel opwekken. Voor je wegzakt in een existentiële crisis zou je Dostojewski of Jean-Paul Sartre kunnen lezen, maar heb je al eens gedacht aan David Bowie?

Existentialisme
In de wereld van muziek is David Bowie een naam die synoniem staat voor innovatie en artistieke veelzijdigheid. Zijn muzikale nalatenschap reikt verder dan alleen pakkende melodieën en betoverende teksten. Dieper in zijn repertoire vinden we een thema dat ons allen raakt. Bowie’s geniale vermogen om het existentialisme te laten klinken in zijn muziek wekt een gevoel van reflectie op over onze eigen zoektocht naar betekenis in het leven.

Vervreemding als universele ervaring
Bowie erkende dat vervreemding een intrinsiek onderdeel is van het menselijk bestaan. Zijn nummers zoals Space Oddity en Life on Mars? raken aan het gevoel van desoriëntatie en het verlangen naar een diepere betekenis in een chaotische wereld. Deze muzikale uitdrukkingen van vervreemding resoneren met ons omdat we allemaal wel eens momenten hebben gekend waarin we ons losgekoppeld voelen van de realiteit en onszelf.

Zoeken naar betekenis
Bowie’s muziek daagt ons uit om na te denken over de zoektocht naar betekenis in ons eigen leven. In nummers als Changes en Heroes stimuleert hij ons om onszelf opnieuw uit te vinden en moedig te zijn in het najagen van onze dromen. Hij toont ons dat betekenis niet altijd vooraf bepaald is, maar iets is dat we zelf moeten creëren en nastreven.

Transformeer jezelf
Een belangrijk aspect van Bowie’s muzikale identiteit was zijn vermogen om zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden. Zijn alter ego’s, zoals Ziggy Stardust en The Thin White Duke, waren niet alleen theatrale personages, maar symbolen van zelfexpressie en bevrijding. Hij inspireert ons om onze eigen persoonlijke transformatie te omarmen en te omarmen dat we voortdurend evoluerende individuen zijn.

Het belang van authenticiteit
Bowie’s muziek herinnert ons eraan dat we authentiek moeten zijn in onze zoektocht naar betekenis. Dit moet je volgens Sartre zien als het bewust erkennen van onze vrijheid, het nemen van verantwoordelijkheid voor onze keuzes en acties, en het leven in overeenstemming met onze eigen waarden en overtuigingen, ongeacht externe verwachtingen of beperkingen. In nummers zoals Rock ‘n’ Roll Suicide en Oh! You Pretty Things benadrukt Bowie het belang van het omarmen van wie we werkelijk zijn, zelfs als dat betekent dat we afwijken van de norm. Hij stimuleert ons om onze eigen unieke stemmen te vinden en te laten horen, ongeacht wat de samenleving van ons verwacht.

De Eindlijst
David Bowie’s muzikale erfenis is doordrenkt van existentialistische thema’s. Daarom moeten wij hem ook bespreken in de Eindlijst podcast. Zijn muziek nodigt ons uit om na te denken over onze eigen vervreemding en zoektocht naar betekenis. Bowie herinnert ons eraan dat we de macht hebben om onszelf opnieuw uit te vinden, onze eigen betekenis te creëren en trouw te blijven aan onze waarden.

Lees verder op de weblog van Martijn

Ook interessant

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  Wijsheid in Weerbaarheid

  De afgelopen week is de Stip it-actie van start gegaan op Zapp/NPO3, een bewustwordingscampagne waarbij mensen worden opgeroepen om vier stippen op hun hand te zetten.

 • Waldenström

  Ik mag niet klagen, maar ...

  Vorige week weer voor de zoveelste uitslag bij de dokter geweest en de uitslag was volgens de hematoloog weer bevredigend, dus was dat voor mij ook het geval.

 • Waldenström

  Wat nog meer?

  Afgelopen week weer controle gehad. De uitslagen van het bloedprikken had ik al gezien en deze waren gewoon goed. Puntje voor Gelre ziekenhuis.
  De uitslagen staan tegenwoordig mooi op tijd in ‘Mijn Gelre’ zodat ik tijd heb om eventuele vragen te formuleren voor het consult.