Weer een bloedtransfusie en naar de orthopeed

Afgelopen weekend merkte ik dat mijn conditie weer verslechterde. Uit ervaring weet ik inmiddels dat dat vaak duidt op een te laag Hb-gehalte in mijn bloed.

Het anti-Kahlermedicijn pomalidomide verstoort de natuurlijke aanmaak van bloedcellen. Dit is relatief eenvoudig op te lossen met een bloedtransfusie, die ik sinds een paar maanden dan ook om de 3 à 4 weken krijg.

Na overleg met de hematoloog ging ik dinsdag naar het LUMC voor een vingerprik, waarmee in een paar minuten de belangrijkste bloedwaardes kunnen worden bepaald. Mijn Hb bleek inderdaad weer te laag te zijn en een transfusie dus noodzakelijk. Er was iemand uitgevallen op de kort-verblijfafdeling waar o.a. de transfusies worden gegeven, daardoor kon ik gelijk blijven voor de transfusie. De effecten van de transfusie worden na 2 à 3 dagen merkbaar. Ik wordt dan minder snel moe en mijn hartslag blijft veel rustiger.

Ook woensdag stond weer een bezoek aan het LUMC in mijn agenda gepland, dit keer naar de orthopeed. De Kahler heeft een aantal van mijn rugwervels aangetast, waar ik de laatste maanden steeds meer last van heb gekregen. Mijn eigen inschatting was dat een paar wervels, die al wat ingezakt waren, de laatste maanden verder zijn ingezakt. En dat bleek te kloppen. Het verschil tussen begin september en nu was op de röntgenfoto duidelijk te zien. De wervels zijn 'wigvormig' ingezakt, dat wil zeggen dat ze aan de voorkant veel platter zijn geworden, maar aan de achterkant nog de normale hoogte hebben. Gevolg is, dat ik een voorwaartse knik in mijn rug heb waardoor ik niet meer rechtop kan staan. Het lukt me dan ook niet meer om zonder hulpmiddelen zoals stok of rollator te staan of te lopen, dat is te pijnlijk en erg vermoeiend. De orthopeed kan de inzakking niet verhelpen, maar eventueel wel de wervel stabiliseren met botcement, waardoor de pijnklachten minder zouden moeten worden. Eerst moet met een MRI-scan worden vastgesteld of mijn bot nog geschikt is voor deze behandeling. Deze scan zal ik ergens de komende weken krijgen.

Bron: Jaco

Ook interessant

 • Waldenström

  Oliebollenloop

  Ja, inderdaad, jullie lezen het goed: Oliebollenloop. Dinsdag 21 december om 11.00 uur. Dan begint het, de oliebollenloop. Al jaren een traditie in Schoonhoven en nu doe ik ook mee.

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  Wait and See ...

  Na een nieuw bloedonderzoek blijkt dat de Kahler enigszins actief is maar te weinig reuring geeft om te gaan behandelen. We gaan dus volgende maand wederom een bloedonderzoek laten uitvoeren en beslissen per maand wat er gaat gebeuren.

 • Multipel myeloom

  Prettige feestdagen

  Lieve mensen,

  We willen al die mensen die ons gesteund hebben in de afgelopen jaren bedanken. Nog steeds worden vele geliefde enorm gemist, in het bijzonder onze lieve Dalisay. Maar in gedachten zijn ze altijd dichtbij.