Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Wijsheid in Weerbaarheid

Leukemie, Stamceltransplantatie

De afgelopen week is de Stip it-actie van start gegaan op Zapp/NPO3, een bewustwordingscampagne waarbij mensen worden opgeroepen om vier stippen op hun hand te zetten.

Deze stippen symboliseren belangrijke principes: ten eerste, dat men tegen pesten is en er nooit aan zal deelnemen; ten tweede, dat niemand buitengesloten moet worden en dat iedereen erbij hoort; ten derde, dat men over pesten praat wanneer het angst of verdriet veroorzaakt; en ten vierde, dat men altijd probeert op te komen voor iemand die gepest wordt. Terwijl mijn dochter Feline en ik naar een programma kijken, komt de innerlijke Socrates in mij naar boven. Het is bewonderenswaardig dat we kinderen bewust maken van deze kwesties, maar kunnen we hiermee pesten werkelijk oplossen?

Levenskunst
Ik geloof dat je pesten niet uit de mensen haalt, net zoals je onzekerheid bij mensen niet weg kan nemen. Het is verschrikkelijk en ik heb het zelf ook ervaren. Opvallend genoeg heeft deze ervaring me gevormd, maar niet op een negatieve manier. In mijn overtuiging schuilt kracht in het vermogen te negeren wat er niet toe doet. Wat als we, in plaats van uitsluitend te focussen op bewustwordingscampagnes, juist zouden investeren in weerbaarheid door levenskunst een integraal vak op scholen te maken? Daarom introduceer ik mijn dochter in de wereld van de filosofie, zodat ze vragen leert stellen, haarzelf leert kennen en zelfstandig kan denken.

Kwaliteit van leven
Opvallend is dat dergelijke campagnes vaak gelanceerd worden met het nobele streven om iets te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van de gele armbandjes van Lance Armstrong met het motto ‘Livestrong.’ Doneer gul, blijf positief en laten we gezamenlijk kanker uit de wereld bannen. Een vergelijkbaar streven was te zien bij de 3FM-actie afgelopen december, waar het doel was om van ALS een chronische ziekte te maken. Een bewonderenswaardig streven op het eerste gezicht. Maar wie neemt de tijd om na te denken over de kwaliteit van een verlengd leven dat door dergelijke initiatieven wordt beoogd?

Pijn vermijden
Deze initiatieven illustreren dat we niet gewend zijn om de juiste vragen te stellen. We streven ernaar om de pijn van pesten en ernstige ziektes te vermijden en geloven oprecht dat als we maar ons best doen, alle ellende op te lossen valt. Het is hoop tegen beter weten in. Laten we daarom accepteren dat het leven ons soms door diepe dalen voert, en dat we daar al worstelend uit kunnen komen, of misschien ook niet. Wanneer we wegrennen voor dit lijden, houden we fragiele zieltjes over, en dat is beslist niet het leven dat ik voor mijn Feline zie. We praten over goed leven, over moeilijkheden, ziekte, de dood en we lachen erom.

Lees verder op de weblog van Martijn

Ook interessant

 • Waldenström

  Ik mag niet klagen, maar ...

  Vorige week weer voor de zoveelste uitslag bij de dokter geweest en de uitslag was volgens de hematoloog weer bevredigend, dus was dat voor mij ook het geval.

 • Waldenström

  Wat nog meer?

  Afgelopen week weer controle gehad. De uitslagen van het bloedprikken had ik al gezien en deze waren gewoon goed. Puntje voor Gelre ziekenhuis.
  De uitslagen staan tegenwoordig mooi op tijd in ‘Mijn Gelre’ zodat ik tijd heb om eventuele vragen te formuleren voor het consult.
   

 • Waldenström

  Vermoeidheid en het energiefabriekje

  Een van onze dochters stuurde mij de link van een artikel waarin werd uitgelegd wat het Amsterdamse UMC en de Vrije Universiteit hadden ontdekt bij long covid patiënten. In het kort komt het er op neer dat de mitochondriën, onze eigen energiefabriekjes, niet meer goed functioneren bij hen. Het gevolg is dat deze patiënten extreem vermoeid zijn na een inspanning. Zo te lezen is dit een doorbraak.