Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Studies over AML

Acute myeloïde leukemie (AML) is een vorm van kanker die in het beenmerg ontstaat. AML is een levensbedreigende ziekte. Zonder behandeling overlijden patiënten in de meeste gevallen binnen enkele maanden.

Meedoen aan een studie over AML

Je hematoloog kan voorstellen om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek. Het gaat dan om een zogenaamde trial, ook wel studie genoemd. Je kunt ook zelf aan je arts vragen of er een voor jou geschikt onderzoek is waaraan je mee kunt doen.

Trials zijn bedoeld om een medicijn of behandeling te testen op werkzaamheid en veiligheid. Als je meedoet met een trial krijg je bijvoorbeeld een nieuw medicijn of een bestaand medicijn volgens een ander schema dan de standaardbehandeling. Artsen proberen zo een betere behandeling te vinden.

Voor AML vallen deze trials onder de HOVON-studies. Dat betekent dat de onderzoeken gebeuren binnen een samenwerkingsverband van hematologen, de HOVON.

Als er op dit moment onderzoeken zijn naar nieuwe behandelingen, tref je hieronder deze studies aan. Klik op de tegel voor meer informatie over het onderzoek.

Meer informatie over de studies, lopende en reeds beëindigde studies, is te lezen op de pagina Studies/trials op deze website of op de website van stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland (HOVON).

 

Lopende studies AML

  • Sponsor: HOVON
  • Leeftijd: >= 18
  • Stadium: 1st lijn
  • Fase: Prospective double-blind randomized phase III study

  Aantal patiënten: 958 (van de 968)

  Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor eerder onbehandelde acute myeloïde leukemie (AML) of myelodysplastisch syndroom (MDS) met een IDH1 of IDH2 mutatie met ivosidenib of enasidenib in combinatie met chemotherapie.

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten