Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Vooruitzichten bij AML

Acute myeloïde leukemie (AML) is een vorm van kanker die in het beenmerg ontstaat. AML is een levensbedreigende ziekte. Zonder behandeling overlijden patiënten in de meeste gevallen binnen enkele maanden.

Vooruitzichten bij AML

AML is een ernstige ziekte. Ondanks de verbeterde behandelmogelijkheden blijven de vooruitzichten voor een aantal patiënten niet goed. Behandeling in een ziekenhuis met uitgebreide ervaring kan bijdragen aan een verbetering van de resultaten.

De vooruitzichten voor mensen met AML verschillen, omdat elk mens een andere leeftijd en conditie heeft en anders reageert op een behandeling. Een arts kan op basis van een aantal kenmerken zijn of haar verwachtingen uitspreken over jouw vooruitzichten.

Hoe groot is de kans op een remissie bij AML?
De meeste mensen met AML reageren goed op behandeling. Van de volwassen patiënten jonger dan 65 jaar bereikt 85 procent een complete remissie na de eerste twee kuren. Je bent in remissie als er bij de medische onderzoeken geen kankercellen meer in het lichaam gevonden worden. Bij patiënten van zestig jaar en ouder zijn drie van de vier mensen in remissie na de eerste twee kuren.

Om de remissie te bepalen, wordt microscopisch onderzocht of er resterende leukemiecellen zijn overgebleven na een behandeling. Met een bepaling van de  'minimale restziekte' (MRD) is nog beter te voorspellen wat de kans op terugkeer van de ziekte is. Die is doorslaggevend voor het vervolg van de behandeling.

Ondanks dat je in remissie bent, kun je wel last hebben van late effecten zoals neuropathie. 

Hoe groot is de kans dat AML terugkomt?
Bij ongeveer de helft van de mensen met AML die een complete remissie hebben bereikt, komt de ziekte binnen vier jaar terug. Die kans wordt kleiner na twee jaar follow-up. Komt de ziekte terug, dan wordt gekeken of er opnieuw behandeld kan worden, afhankelijk van de duur van de complete remissie, fitheid, leeftijd en eventuele lopende studies.

Vijf jaar overleving
De vooruitzichten die je hebt met AML is afhankelijk van de soort AML, hoe oud je bent bij het ontstaan van de ziekte, je algehele conditie en de bijkomende ziekten. Gemiddeld zijn vijf jaar na het stellen van de diagnose ongeveer 40-50 procent van de mensen met AML onder de zestig jaar nog in leven. Ben je boven de zestig jaar als de diagnose wordt gesteld, daalt dat percentage tot 20 procent.

De overleving van volwassenen met AML:

Houd er bij het horen van je vooruitzichten rekening mee dat het gaat om gemiddelden. Jij bent een unieke patiënt en niet een gemiddelde. Je kunt dus een betere kans hebben, maar ook een slechtere kans op genezing hebben dan het gemiddelde in jouw risicogroep. Ook zijn overlevingscijfers per definitie altijd cijfers uit het verleden. Verbeteringen die vandaag worden ingevoerd leiden pas over jaren tot aangepaste overlevingscijfers.

Verschilt de prognose voor type of fasen van de ziekte?
Mensen met acute promyelocytenleukemie (APL) hebben onder de AML-patiënten de beste prognose. APL is een zeldzame vorm van AML die vaak goed te behandelen is met chemotherapie in combinatie met doelgerichte therapie (tretinoïne, ATRA). De keerzijde is wel dat er de eerste maanden zeer ernstige complicaties kunnen ontstaan, met name levensbedreigende bloedingen en trombose.

Word lid en profiteer van vele voordelen!

   
Elk kwartaal het Hematon Magazine in de bus
Contact met lotgenoten
Slechts € 25 per jaar

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten

  • Spreekuur

    Maastricht


    Thema
    Praten over jouw ziekte?

    13.00 uur - 16.00 uur
  • Lotgenotenwandeling

    Roosendaal


    Thema
    Wandelen met lotgenoten op Landgoed...

    11.00 uur - 14.00 uur
  • Hematondag Zuid

    's-Hertogenbosch


    Thema
    Hematon nodigt leden en geïnteresseerden uit...

    9.45 - 16.00