Wat is lymfeklierkanker?

Wat is lymfeklierkanker?

Als in het lymfestelsel kanker ontstaat, heb je lymfeklierkanker. Een arts noemt lymfeklierkanker meestal lymfoom. Een lymfoom is dus een kwaadaardig gezwel in de lymfeklieren of in het lymfeweefsel.

Er zijn meer dan 50 soorten lymfklierkanker, zoals Hodgkin, het grootcellig B-cel lymfoom (DLBCL), folliculair lymfoom (FL) en zeer zeldzame soorten. Een lymfoom kan agressief zijn, maar ook niet-agressief. Niet agressieve lymfeklierkanker wordt ook wel indolent genoemd. 

In Nederland krijgen ieder jaar 3.000 mensen de diagnose lymfklierkanker. De meesten zijn bij de diagnose ouder dan 60 jaar. De vooruitzichten van lymfeklierkanker, verschillen sterk.

Hoe ontstaat lymfeklierkanker?

Het lymfevatenstelsel is te vergelijken met het bloedvatenstelsel, door het hele lichaam stroomt lymfevocht door kleine en grotere vaatjes. Dit vocht vervoert afvalstoffen. Het is dus een onderdeel van je afweersysteem.

In het lymfeweefsel worden een soort witte bloedcellen aangemaakt, dit zijn de lymfocyten. Bij een lymfoom zijn die lymfocyten kwaadaardig geworden. Omdat de witte bloedcellen zich via het bloed en de lymfvloeistof door het hele lichaam verspreiden, kunnen de kwaadaardige cellen overal in het lichaam terechtkomen. Daarom kan een lymfoom op elke plek in lichaam ontstaan.

De witte bloedcellen kunnen ook buiten de lymfklieren kwaadaardig worden.

Risicofactoren lymfeklierkanker

Lymfklierkanker ontstaat bijna altijd zonder een aantoonbare oorzaak. Sommige soorten non-hodgkinlymfoom komen wel vaker voor bij mensen met een afweerstoornis of na een orgaantransplantatie. 

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten