Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Behandeling lymfeklierkanker

Behandeling van lymfeklierkanker

Bij een agressieve vorm van lymfeklierkanker moet de behandeling snel starten. Bij een niet-agressief lymfoom kan soms afgewacht worden. Wel controleert een arts dan regelmatig of het lymfoom nog indolent is. Dit afwachten met controle heet wait-and-see.

Vaak bestaat een behandeling uit chemotherapieimmuuntherapie en soms een aanvullende bestralin. Voor het kiezen van een geschikte behandeling, kijkt je arts onder andere naar het stadium van de lymfklierkanker en het risicoprofiel van het lymfoom. De uitslagen van de onderzoeken, worden besproken met andere artsen, ook uit andere ziekenhuizen. Dit wordt een multidisciplinair overleg genoemd. In het multidisciplinair overleg maakt je arts een voorstel voor je behandeling. Dit is je behandelplan.

Een behandelplan

Een behandelplan is een advies voor jouw beste behandeling. Als er een landelijke richtlijn is voor jouw soort lymfoom, is dit het uitgangspunt van de behandeling. Toch is een behandelplan maatwerk, bespreek je eigen wensen, verwachtingen en twijfels met je arts.

  • Vraag aan je arts of er tijd is voor bedenktijd. Je kunt dan een weloverwogen keuze maken
  • Heb je behoefte aan een vervolggesprek, kun je daarvoor een afspraak maken
  • Je kunt een second opinion aanvragen, een onafhankelijke mening over de behandeling van een andere arts in een ander ziekenhuis. 

Gevolgen van lymfoom behandeling

Een behandeling tegen lymfklierkanker heeft vaak ongewenste bijwerkingen, soms langdurig. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van de behandeling met je arts de mogelijke gevolgen van de behandeling te bespreken. Kijk ook naar de late-effecten.

Ziekenhuiskeuze

Overwegingen bij de keuze van het ziekenhuis

Behandeling in een HOVON-studie

Het kan zijn dat de arts vraagt of je mee wilt doen aan een wetenschappelijk onderzoek (trial).
Als je meedoet met een trial, krijg je bijvoorbeeld een nieuw medicijn of een ander behandelschema dan de standaardbehandeling. Artsen proberen zo een betere behandeling te vinden.
Voor lymfoom en andere hematologische ziekten heten deze trials vaak HOVON-studies. Dat betekent dat de onderzoeken binnen een samenwerkingsverband, de HOVON, gebeuren.

Word lid en profiteer van vele voordelen!

   
Elk kwartaal het Hematon Magazine in de bus
Contact met lotgenoten
Slechts € 25 per jaar

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten