Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Mantelcel lymfoom - Vooruitzichten

Mantelcellymfoom (MCL) is een vorm van lymfeklierkanker. Het is een zeldzaam non-Hodgkinlymfoom. In Nederland krijgen ongeveer tweehonderd mensen per jaar deze diagnose.

Vooruitzichten als je mantelcel lymfoom hebt

Bij de meeste mensen met MCL blijft de ziekte na de reeks chemokuren gewoonlijk een aantal jaren weg.  

Wat zijn de overlevingscijfers?  

De overlevingscijfers hangen samen met de behandeling die je hebt gehad. 

Van de mensen die een autologe stamceltransplantatie en onderhoudsbehandeling met rituximab hebben gehad, is bij 80 procent de ziekte na 5 jaar nog steeds weg. Een groot deel van hen (85 procent) is na vijf jaar nog in leven.  

Bij mensen met mantelcellymfoom die geen autologe stamceltransplantatie hebben gekregen, maar wel de onderhoudsbehandeling met rituximab, is de ziekte na 5 jaar bij ongeveer 50 procent nog niet teruggekomen. Van hen is nog ongeveer 70 procent in leven. 

De vooruitzichten voor mantelcellymfoom zijn drastisch verbeterd, dankzij de komst van immunotherapie en doelgerichte therapie. In de toekomst komt waarschijnlijk ook CAR-T-celtherapie bij recidief mantelcellymfoom beschikbaar. Op dit moment lopen er studies naar het effect hiervan. De grootste barrière bij CAR-T-celbehandeling zijn naast de risico’s ook de zeer hoge kosten. 

Word lid en profiteer van vele voordelen!

   
Elk kwartaal het Hematon Magazine in de bus
Contact met lotgenoten
Slechts € 25 per jaar

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten